Gru 012019

Dziś przepis na delikatny pieczony placek z cukinii, idealny na lunch lub obiad. Do zestawu polecamy sos koperkowy.

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby (brytfanna 30×20)

Składniki:

Placek:

  • 1 kilogram cukinii (3 sztuki)
  • 160 gramów boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 70 gramów bułki tartej
  • 70 gramów sera żółtego
  • 70 gramów twardego sera długodojrzewającego
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju

Sos koperkowy:

  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • Pęczek koperku
  • Szczypta soli
  • 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki cukru pudru

Wykonanie:

Placek:

  • Cukinie obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy łyżeczkę soli
  • Odstawiamy na 15 minut, po tym czasie odsączamy nadmiar wody na sitku
  • Boczek, cebule, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni
  • Szczypior kroimy na drobniejsze kawałki
  • Ser długo dojrzewają ścieramy na tarce o drobnych oczkach
  • Jajka ubijamy mikserem, dodajemy mąkę oraz bułkę tartą, mieszamy do momentu połączenia składników
  • Do cukinii dodajemy boczek, cebulę, czosnek, masę jajeczną, ser długodojrzewający, szczypior i doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Całość mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy pokrojony żółty ser
  • Placek zapiekamy w temperaturze 190 stopni, przez 40 min
  • Przed podaniem należy odczekać około 20 minut

Sos koperkowy:

  • Koperek siekamy
  • Do miseczki dodajemy śmietanę, jogurt naturalny, koperek, przyprawy: sól, czosnek granulowany, cukier puder, całość mieszamy i odstawiamy do lodówki

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar