Lip 012020

Przepis na klasyczne danie w zupełnie nowej odsłonięcie – pyszne klopsiki owionięte plastrami wędzonego boczku. Klopsiki proponujemy podać z prostą sałatką z ogórka zielonego i prażonych nasion słonecznika, taka kompozycja zaskoczy wszystkich domowników, musisz koniecznie wypróbować. Smacznego!

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3 osoby

Składniki:

Klopsiki:

  • 500 gramów mięsa mielonego z indyka
  • 100 gramów wędzonego boczku w plastrach
  • 125 gramów sera mozzarella (1 kulka)
  • Jedna bułka
  • Sól, pieprz do smaku

Sałatka:

  • 3 ogórki
  • 30 gramów nasion słonecznika
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Klopsiki:

  • Bułkę zalewamy wodą i pozostawiamy na 15 minut, następnie odsączmy nadmiar wody
  • Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz oraz nasączoną bułkę, całość mieszamy
  • Mozzarelle kroimy w kostkę
  • Z niewielkiej ilości mięsa formujemy placuszek, na środek kładziemy kawałek mozzarelli, a następnie formujemy klopsik
  • Klopsiki owijamy cienkimi plastrami wędzonego boczku i przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni

Sałatka:

  • Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i solimy do smaku
  • Nasiona słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni
  • Ogórka posypujemy prażonymi nasionami słonecznika

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar