Paź 302019

Mamy dla Was prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi leniwe. Jest to klasyczne danie polskiej kuchni, które najlepiej smakuje z bułką tartą podsmażaną na maśle.

Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 osoby

Składniki:

  • 250 gramów twarogu półtłustego
  • 125 gramów mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:

  • Rozdrobniony widelcem twaróg mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz solą
  • Następnie żółtko dodajemy do reszty składników a białko ubijamy na sztywno i postępujemy tak samo
  • Na koniec wyrabiamy ręcznie ciasto, formujemy wałki i kroimy na mniejsze kluseczki
  • Pierożki wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wpłynięcia na powierzchnię przez kilka minut
  • Pierogi leniwe najlepiej podawać ze smażoną na maśle bułką tartą

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar