Mamy dla Was prosty i sprawdzony przepis na pyszne pierogi leniwe. Jest to klasyczne danie polskiej kuchni, które najlepiej smakuje z bułką tartą podsmażaną na maśle.
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość porcji: 2 osoby
Składniki:
- 250 gramów twarogu półtłustego
- 125 gramów mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
- Rozdrobniony widelcem twaróg mieszamy z mąką pszenną, ziemniaczaną oraz solą
- Następnie żółtko dodajemy do reszty składników a białko ubijamy na sztywno i postępujemy tak samo
- Na koniec wyrabiamy ręcznie ciasto, formujemy wałki i kroimy na mniejsze kluseczki
- Pierożki wrzucamy do wrzątku i gotujemy do wpłynięcia na powierzchnię przez kilka minut
- Pierogi leniwe najlepiej podawać ze smażoną na maśle bułką tartą
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz