Jeśli lubicie makaron spaghetti w sosie śmietanowym to jest przepis dla Was! Połączenie indyka w śmietanowo kremowym sosie z bazyliowym pesto oraz papryką tworzy niepowtarzalny smak i idealnie uzupełnia się z lekką nutą parmezanu.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-3 osoby
Składniki:
Pesto:
- 30 gramów świeżych liści bazylii
- 25 gramów orzeszków pinii (lub innych np. włoskich)
- 70 mililitrów oliwy
- 2 ząbki czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
Danie:
- 200 gramów makaronu spaghetti
- 350 gramów indyka
- 200 mililitrów śmietanki 30%
- Całe domowe pesto lub 2-3 łyżki gotowego
- 1 łyżeczka suszonej papryki
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 papryka zielona
- Parmezan lub inny ser długo dojrzewający do posypania
- Sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku
Wykonanie:
- Bazylię obcinamy z krzaczka tak aby uzbierać około 30 gramów świeżych liści, które następnie dokładnie myjemy
- Orzechy podsmażamy na suchej patelni aż się lekko zarumienią
- W mikserze blendujemy razem: bazylię, orzechy, oliwę, czosnek oraz przyprawy
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania
- Paprykę kroimy na małe kawałki i lekko podpiekamy na suchej patelni
- Następnie indyka kroimy na małe kawałki, polewamy olejem, posypujemy suszoną łagodną papryką oraz mąką kukurydzianą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
- Po tym czasie smażymy indyka aż nabierze złotego koloru
- W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietankę 30% do której dodajemy pesto oraz paprykę i chwilę gotujemy
- Na końcu do makaron łączymy z sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku oraz dzielmy na porcje
- Które posypujemy tartym serem oraz dekorujemy listkami bazylii
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz