Lip 112019

Jeśli lubicie makaron spaghetti w sosie śmietanowym to jest przepis dla Was! Połączenie indyka w śmietanowo kremowym sosie z bazyliowym pesto oraz papryką tworzy niepowtarzalny smak i idealnie uzupełnia się z lekką nutą parmezanu.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-3 osoby

Składniki:

Pesto:

  • 30 gramów świeżych liści bazylii
  • 25 gramów orzeszków pinii (lub innych np. włoskich)
  • 70 mililitrów oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu

Danie:

  • 200 gramów makaronu spaghetti
  • 350 gramów indyka
  • 200 mililitrów śmietanki 30%
  • Całe domowe pesto lub 2-3 łyżki gotowego
  • 1 łyżeczka suszonej papryki
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 papryka zielona
  • Parmezan lub inny ser długo dojrzewający do posypania
  • Sól, pieprz oraz czosnek granulowany do smaku

Wykonanie:

  • Bazylię obcinamy z krzaczka tak aby uzbierać około 30 gramów świeżych liści, które następnie dokładnie myjemy
  • Orzechy podsmażamy na suchej patelni aż się lekko zarumienią
  • W mikserze blendujemy razem: bazylię, orzechy, oliwę, czosnek oraz przyprawy
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń z opakowania
  • Paprykę kroimy na małe kawałki i lekko podpiekamy na suchej patelni
  • Następnie indyka kroimy na małe kawałki, polewamy olejem, posypujemy suszoną łagodną papryką oraz mąką kukurydzianą i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę
  • Po tym czasie smażymy indyka aż nabierze złotego koloru
  • W osobnym naczyniu podgrzewamy śmietankę 30% do której dodajemy pesto oraz paprykę i chwilę gotujemy
  • Na końcu do makaron łączymy z sosem, mieszamy, doprawiamy do smaku oraz dzielmy na porcje
  • Które posypujemy tartym serem oraz dekorujemy listkami bazylii

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar