Mięso z kurczaka niezwykle często gości na naszym stole, jednak zwykła smażona pierś z kurczaka może się szybko znudzić. Tak więc dzisiaj proponujemy smakowitą wariację, czyli kurczak pod marchewkową pierzynką. Są to smażone filety z kurczaka otulone pyszną pierzynką ze słodko-ostrej marchewki oraz innych warzyw.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 600 gramów piersi z kurczaka
- 150 gramów koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 600 gramów marchewki
- 200 gramów selera
- 2 łyżki keczupy łagodnego Pudliszki
- 1 duża pietruszka
- 2 białe cebule
- 2 małe czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka, mąka i bułka tarta do panierki
- 2 szczypty pieprzu cayenne
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Mięso dzielmy na mniejsze płaty, doprawiamy przyprawą do mięs, polewamy olejem i odstawiamy na 30 minut
- Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka razem z warzywami
- Dolewamy 1,5 szklanki wody, 4 łyżki oleju i całość gotujemy około 20 minut (aż warzywa będą miękkie)
- Po ugotowaniu dodajemy 0,5 łyżeczki soli, 2 szczypty pieprzy cayenne, 150 gramów koncentratu oraz 2 łyżki ketchupu
- Całość mieszamy i ewentualnie dodajemy jeszcze soli oraz pieprzu do uzyskania odpowiedniej ostrości
- Kurczaka panierujemy w jaku, mące i bułce tartej a nastęnie smażymy na oleju przez klika minut do uzyskania złotego koloru
- Gotowe warzywa wykładamy na talerz i przekładamy na przemian z kurczakiem, danie odstawiamy na 30 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz