Dziś przepis na kurczaka zapiekanego z porem i pieczarkami. Tak przygotowane mięso jest soczyste, skórka chrupiąca, a por oraz pieczarki delikatne i mięciutkie.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 2-4 osoby
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 300 gramów pieczarek
- 1 duży por
- Tarty ser mozzarella do posypania
- 1 jajko, bułka tarta i mąka pszenna do panierki
- Olej i masło do smażenia
- Sól, pieprz i przyprawa do mięs
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy przyprawa do mięs, dodajemy 4 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki
- Piersi z kurczaka obtaczamy w następującej kolejności w: mące, jajku, bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju
- Pieczarki i pora kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy pieczarki z porem i całość posypujemy tartym serem mozzarella
- Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia sera
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz