mar 192019
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na kurczaka zapiekanego z porem i pieczarkami. Tak przygotowane mięso jest soczyste, skórka chrupiąca, a por oraz pieczarki delikatne i mięciutkie.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 2-4 osoby

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 300 gramów pieczarek
  • 1 duży por
  • Tarty ser mozzarella do posypania
  • 1 jajko, bułka tarta i mąka pszenna do panierki
  • Olej i masło do smażenia
  • Sól, pieprz i przyprawa do mięs

Wykonanie:

  • Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy przyprawa do mięs, dodajemy 4 łyżki oleju, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki
  • Piersi z kurczaka obtaczamy w następującej kolejności w: mące, jajku, bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym oleju
  • Pieczarki i pora kroimy w drobna kostkę, podsmażamy na maśle przez kilka minut, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
  • Piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy pieczarki z porem i całość posypujemy tartym serem mozzarella
  • Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni do momentu roztopienia sera

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 7 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar