mar 232019
LoadingDodaj do ulubionych

Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje.

Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 2-3 osoby, 1 naczynie 25×25 cm

Składniki:

  • 250 gramów sera Ricotta
  • 60 gramów sera Gran Padano
  • 450 gramów mrożonego szpinaku
  • 200 gramów makaronu do Lasagne
  • 2 cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej (typ 650)
  • 3 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • Sól, pieprz i czosnek do smaku

Wykonanie:

Farsz:

  • Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie przekładamy do misy i dodajemy ser ricotta, całość mieszamy
  • Na patelnię przekładamy szpinak i podsmażamy do miękkości, odlewamy nadmiar wody
  • Szpinak dodajemy do misy z pozostałymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym

Sos beszamelowy:

  • Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko
  • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą

Składanie:

  • Na spód naczynia żaroodpornego dodajemy: sos beszamelowy, makaron, masę szpinakową, ser tarty Gran Padano i tak kolejno kilka warstw
  • Wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem
  • Gotową lasagne odstawiamy na 20 minut aż przesiąknie sosem
  • Lasagne pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni(bez termoobiegu), 10 minut przed końcem pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar