Lasagne ze szpinakiem i ricottą to lżejsza odmiana tradycyjnej mięsnej lasagne. Łatwo się przyrządza i wspaniale smakuje.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 2-3 osoby, 1 naczynie 25×25 cm
Składniki:
- 250 gramów sera Ricotta
- 60 gramów sera Gran Padano
- 450 gramów mrożonego szpinaku
- 200 gramów makaronu do Lasagne
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki pszennej (typ 650)
- 3 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- Sól, pieprz i czosnek do smaku
Wykonanie:
Farsz:
- Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju a następnie przekładamy do misy i dodajemy ser ricotta, całość mieszamy
- Na patelnię przekładamy szpinak i podsmażamy do miękkości, odlewamy nadmiar wody
- Szpinak dodajemy do misy z pozostałymi dodatkami, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym
Sos beszamelowy:
- Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami mleko
- Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą
Składanie:
- Na spód naczynia żaroodpornego dodajemy: sos beszamelowy, makaron, masę szpinakową, ser tarty Gran Padano i tak kolejno kilka warstw
- Wierzch polewamy sosem beszamelowym i posypujemy serem
- Gotową lasagne odstawiamy na 20 minut aż przesiąknie sosem
- Lasagne pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni(bez termoobiegu), 10 minut przed końcem pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 170 stopni
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz