Aromatyczna, rozgrzewająca, delikatnie słodka zupa cebulowa której smak dopełnia chrupiąca francuska grzanka.
Czas przygotowania: 50 minut
Porcja na: 2-4 osoby
Składniki:
1. Zupa:
- 500 gramów cebuli
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka mąki pszennej (typ 450)
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- Sól i pieprz do smaku
2. Francuskie tosty:
- 1 bagietka
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
Wykonanie:
Zupa:
- Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię, zalewamy wodą, dodajemy cukier oraz masło
- Całość dusimy pod przykryciem 15-20 minut, po tym czasie dodajemy śmietanę i mąkę, dokładnie mieszamy i przelewamy do bulionu
- Gotujemy 20 minut, blendujemy i doprawiamy do smaku
Tosty:
- Bagietka kroimy w poprzek na mniejsze kawałki
- Grzanki namaczamy w jajku z mlekiem i smażymy do uzyskania złotego koloru (kilka minut)
- Usmażone grzanki kładziemy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu
- Grzanki posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia sera
Tak przygotowane grzanki podajemy razem z zupą.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz