Kwi 032019

Dziś przepis na faszerowane grzybami kluski z ciasta ziemniaczanego. Miękkie ciasto oraz aromatyczny farsz to pewna gwarancja smaku, jest to idealny przepis na sycący jednodaniowy obiad.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-4 osoby

Składniki:

  • 400 gramów pieczarek
  • 1,2 kilograma ziemniaków
  • 200 gramów maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
  • Pieczarki kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dodajemy sól i pieprz, gotujemy 20 minut
  • Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody oraz płaską łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek
  • Zawartość szklanki przelewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy, podgrzewany do momentu zgęstnienia sosu (około minuty)
  • Ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
  • Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płaską łyżeczkę soli a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto
  • Z gotowego ciasta formujemy placek, na środek dodajemy sos pieczarkowy i formujemy kluski
  • Pozostały farsz wykorzystujemy do polania klusek
  • Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut

#Żona
Smacznego!



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar