Dziś przepis na faszerowane grzybami kluski z ciasta ziemniaczanego. Miękkie ciasto oraz aromatyczny farsz to pewna gwarancja smaku, jest to idealny przepis na sycący jednodaniowy obiad.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 2-4 osoby
Składniki:
- 400 gramów pieczarek
- 1,2 kilograma ziemniaków
- 200 gramów maki ziemniaczanej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
- Pieczarki kroimy w drobna kostkę, przekładamy do garnka i zalewamy połową szklanki wody, dodajemy sól i pieprz, gotujemy 20 minut
- Do szklanki wlewamy 4 łyżki wody oraz płaską łyżkę mąki pszennej, całość dokładnie mieszamy tak by nie było grudek
- Zawartość szklanki przelewamy do garnka z pieczarkami i mieszamy, podgrzewany do momentu zgęstnienia sosu (około minuty)
- Ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez prasę, dodajemy masło i pozostawiamy do wystudzenia
- Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz płaską łyżeczkę soli a następnie dokładnie wyrabiamy ciasto
- Z gotowego ciasta formujemy placek, na środek dodajemy sos pieczarkowy i formujemy kluski
- Pozostały farsz wykorzystujemy do polania klusek
- Tak przygotowane kluski gotujemy w osolonej wodzie przez około 6 minut
#Żona
Smacznego!
Dodaj komentarz