Maj 042019

Dziś przepis na aromatyczne szaszłyki wołowe z serem feta oraz pieczoną cebulką, jest to idealny przepis na zbliżający się sezon grillowy!

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 400 gramów mięsa mielonego wołowego
  • 100 gramów sera feta
  • 1 duża cebula
  • 1 bułka pszenna
  • 1 jajko
  • Sól i pierz do smaku

Wykonanie:

  • Bułkę namaczamy w wodzie kilka minut, a następnie wyciskamy z niej wodę
  • Cebule kroimy w okręgi i podpiekamy lekko na patelni
  • Do mięsa mielonego dodajemy: jajko, bułkę, sól oraz pieprz, całość dokładnie mieszamy
  • Z tak przygotowanego mięsa formujemy podłużne klopsy, które następnie nabijamy na drewniane patyki
  • Gotowe szaszłyki przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na aluminiową tacę, wysmarowaną niewielka ilością oleju
  • Następnie całość posypujemy pokruszonym serem feta oraz krążkami cebuli
  • Szaszłyki pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) lub na grillu

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar