Sezon na szparagi trwa dość krótko, dlatego warto go wykorzystać i spróbować naszego przepisu. Wędzony łosoś w towarzystwie szparagów jest wprost wyśmienity! Proponowany przepis jest prosty do wykonania i nie wymaga wiele czasu. Smacznego
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Sos koperkowy:
- 1 pęczek świeżego koperku
- 200 mililitrów mleka
- 100 mililitrów śmietany 30%
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka mąki pszennej (typ 500)
- 1/2 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
Danie:
- 100 gramów łososia wędzonego MOWI
- 1 pęczek świeżych zielonych szparagów (około 15 sztuk)
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Pęczek koperku myjemy, odcinamy suche końcówki i siekamy
- Na patelnię dodajemy łyżkę masła a następnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 100 mililitrów śmietanki 30% łączymy z łyżką mąki i dokładnie mieszamy
- Następnie na patelnię dodajemy: koperek, 200 mililitrów mleka, wymieszaną śmietankę razem z mąką oraz pół łyżeczki cukru
- Tak przygotowany sos gotujemy do momentu zgęstnienia i na końcu doprawiamy solą oraz pieprzem
- Szparagi dokładnie myjemy a następnie odcinamy suche końce (około 1/4 długości)
- Przygotowane szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli oraz łyżeczki cukru przez około 8 minut
- Ugotowane szparagi wykładamy na talerz, na wierzch układamy kawałki wędzonego łososia, polewamy sosem i posypujemy migdałami
Smacznego!
#Żona