sie 042019
LoadingDodaj do ulubionych

Odrywany chlebek ziołowy sprawdza się idealnie na różnego rodzaju imprezach typu: grille, przyjęcia czy urodziny. Przez to że jest on złożony w harmonijkę bardzo łatwo się odrywa oraz się nie kruszy.

Czas przygotowania: 60 minut + czas na wyrastanie 2h
Porcja na: 5-6 osoby – forma 20 cm średnicy

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej (typ 550)
  • 250 mililitrów ciepłej wody
  • 8 gramów drożdży suchych
  • 40 mililitrów oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Masło ziołowe:

  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 100 gramów miękkiego masła
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do misy i wyrabiamy ręcznie lub robotem
  • Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę
  • W tym czasie łączymy składniki na masło ziołowe (np. blenderem) i dobrze mieszamy
  • Kiedy ciasto już wyrośnie dzielimy je na 2-3 porcje, które następnie wałkujemy na placki (około 3mm)
  • Placki smarujemy masłem ziołowym i kroimy w paski o szerokości około 2/3 wysokości formy
  • Porcje ciasta składamy w harmonijkę i układamy wewnątrz formy (kawałki powinny być luźno ułożone)
  • Następnie chleb odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut, w tym czasie powinien urosnąć 2-3x
  • Tak przygotowany chleb pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut
  • W trakcie pieczenia z formy może wyciekać masło dlatego warto wcześniej podstawić pod nią naczynie aby nie zniszczyć piekarnika
  • Gotowy chleb najlepiej podawać w towarzystwie sosu lub dipu do namaczania

Smacznego!
#Mąż



Rating: 4.2/5. From 10 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar