Dziś proponujemy przepis na wytrawne naleśniki po bolońsku. Idealne połączenie mięciutkich naleśników z pomidorowym farszem zachwyci każdego.
Czas przygotowania: 1 godziny
Ilość porcji: 2-3 osoby
Składniki:
Naleśniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 500 gramów mleka
- 1 jako
Farsz:
- 500 gramów mielonego mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej
- 1 puszka pomidorów
- Pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczki przyprawy toskańskiej (suszone pomidory, bazylia)
- 3/4 łyżeczki suszonego czosnku
- 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do mięsa
- 150g tartej mozzarelli
Wykonanie:
- Mąkę, mleko, jajo umieszczamy w misie i miksujemy na gładką masę, następnie smażymy naleśniki
- Mięso z dodatkiem przyprawy smażymy na patelni przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając
- W garnku umieszczamy pomidory, miksujemy, a następnie do dodajemy pół łyżeczki cukru, 2 łyżeczki przyprawy toskańskiej (suszone pomidory, bazylia), 3/4 łyżeczki suszonego czosnku oraz usmażone mięso, całość gotujemy 30 minut
- Na każdego naleśnika nakładamy 2,5 łyżki farszu i zawijamy (jak na zdjęciu)
- Gotowej naleśniki układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy tartym serem
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut środkowy poziom piekarnika
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz