Przepisów na tiramisu istnieje co najmniej kilkadziesiąt, wersja z malinami jest jedną z nich. Deser najlepiej podawać schłodzony.
Czas przygotowania: 30 minut – 2 godziny na schłodzenie
Porcja na: 4 pucharki
Składniki:
1. Krem tiramisu
- 3 żółtka
- 50 gr cukru
- 250 gr serka mascarpone
- 1/3 szklanki wody
2. Poncz kawowo-malinowy
- 100 ml espresso
- 60 ml likieru malinowego
- 40 gr cukru
3. Przecier malinowy
- 200 gr malin mrożonych
- 50 gr cukru
- 100 ml wody
4. Inne
- 1/4 opakowania biszkoptów
- Maliny do dekoracji
Wykonanie:
5. Krem tiramisu:
- Do garnka wlewamy 1/3 szklanki wody, cukier i gotujemy około 4 minut aż powstanie syrop
- Żółtka ubijamy w mikserze aż do powstania puszystej masy i stopniowo dolewamy syropu ciągle miksując
- Do masy dodajemy serek mascarpone i mieszamy
- Gotową masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała
6. Poncz kawowo-malinowy
- Do garnka wlewamy espresso, likier malinowy oraz cukier
- Całość zagotowujemy aż powstanie syrop około 4 minut
7. Przecier malinowy
- Do garnka wkładamy: maliny, cukier oraz dolewamy wody
- Całość blendujemy a następnie gotujemy aż wyparuje większość wody
- Masę odstawiamy do lodówki aby zgęstniała
8. Składanie
- Na spód pucharków kładziemy po kilka biszkoptów i polewamy je likierem kawowo-malinowym
- Czekamy chwilę aż biszkopty wchłoną likier a następnie zalewamy je warstwą kremu tiramisu
- Czynność tą powtarzamy dwukrotnie
- Na koniec na samą górę ostrożnie wylewamy przecier malinowy
- Deser podajemy schłodzony przez minimum jedną godzinę w lodówce
#Mąż
Dodaj komentarz