Dziś przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach torcik makowy przełożony delikatnym kremem ptasie mleczko oraz konfiturą wiśniową. Doskonały na święta oraz na rodzinne przyjęcia!
Czas przygotowania: 3 godziny
Porcja na: 12 osoby – tortownica 25 cm
Składniki:
- 100 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 150 gramów cukru
- 250 gramów maku niebieskiego
- 6 jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 mililitrów śmietanki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 dżem wiśniowy (100% owoców) lub konfitura
- Płatki migdałów oraz kawałki czekolady do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt:
- Mak mielimy (ręczenie lub blenderem), zalewamy wodą (około szklanki) i gotujemy przez około 5 minut do momentu zwiększenia objętości, studzimy
- Żółta ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz zmielonym makiem i dodajemy do utartych żółtek
- Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy
- Masę makową przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie z włączonym termoobiegiem, zostawiamy do ostudzenia
Składanie:
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę
- Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody
- Kiedy galaretka zacznie już tężeć powoli łączymy ją z ubitą śmietaną
- Składanie tortu rozpoczynamy od przekrojenia biszkoptu na dwie części i posmarowania dolnej warstwy dżemem
- Następnie tort przekładamy warstwą kremu, nakładamy górną warstwę i smarujemy boki
- Całość dekorujemy płatkami migdałów oraz kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz