Wrz 132019

Dziś przepis na przepyszny, rozpływający się w ustach torcik makowy przełożony delikatnym kremem ptasie mleczko oraz konfiturą wiśniową. Doskonały na święta oraz na rodzinne przyjęcia!

Czas przygotowania: 3 godziny
Porcja na: 12 osoby – tortownica 25 cm

Składniki:

  • 100 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 150 gramów cukru
  • 250 gramów maku niebieskiego
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 mililitrów śmietanki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 dżem wiśniowy (100% owoców) lub konfitura
  • Płatki migdałów oraz kawałki czekolady do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Mak mielimy (ręczenie lub blenderem), zalewamy wodą (około szklanki) i gotujemy przez około 5 minut do momentu zwiększenia objętości, studzimy
  • Żółta ucieramy z 1/3 cukru na puszystą masę
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz zmielonym makiem i dodajemy do utartych żółtek
  • Białka ubijamy z resztą cukru na sztywną pianę i dodajemy do pozostałych składników, delikatnie mieszamy
  • Masę makową przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i pieczemy przez około 70 minut w temperaturze 170 stopni na najniższym poziomie z włączonym termoobiegiem, zostawiamy do ostudzenia

Składanie:

  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną masę
  • Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance gorącej wody
  • Kiedy galaretka zacznie już tężeć powoli łączymy ją z ubitą śmietaną
  • Składanie tortu rozpoczynamy od przekrojenia biszkoptu na dwie części i posmarowania dolnej warstwy dżemem
  • Następnie tort przekładamy warstwą kremu, nakładamy górną warstwę i smarujemy boki
  • Całość dekorujemy płatkami migdałów oraz kawałkami czekolady i wstawiamy do lodówki aż całość stężeje

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 2 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar