Mar 052019

Przepis na ciabattę jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem pieczywa. Ciabatta z wierzchu ma lekko chrupiącą skórkę, a w środku jest mięsista i pełna dziurek.

Czas przygotowania: 60 minut + 14 godzin na dojrzewanie
Porcja na: 16 małych ciabbat

Składniki:

1. Zaczyn (typu Biga):

  • Mąka pszenna 180 gramów (typ 650)
  • Woda 110 gramów
  • Drożdże świeże 1 gram

2. Ciasto:

  • Mąka pszenna 720 gramów (typ 650)
  • Woda 520 gramów
  • Sól 20 gramów
  • Drożdże świeże 10 gramów

Wykonanie:

3. Zaczyn:

  • Łączymy drożdże wodą i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
  • Mieszamy wszystkie suche składniki na zaczyn i dodajemy do nich rozpuszczone drożdże
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w mikserze planetarnym aż do połączenia składników
  • Odstawiamy wyrobione ciasto na zaczyn przykryte folią aluminiową na około 12-16 godzin

4. Gotowe ciasto:

  • Dodajemy drożdże do 1/3 wody, mieszamy i odstawiamy na chwilę aż zaczną działać
  • Suche składniki mieszamy i dodajemy do nich drożdże oraz pozostałą cześć wody
  • Ciasto wyrabiamy w mikserze planetarnym lub ręcznie do momentu tworzenia jednorodnej masy a następnie porcjami dodajemy ciasto z zaczynu
  • Na początku ciasto może wydawać się za lepkie jednak z czasem nabierze sprężystości
  • Pracując z ciastem na ciabattę warto obficie posypać mąką ręce oraz stolnicę gdyż mocno się klei
  • Gotowemu ciasto pozwalamy odpocząć przez około godziny po czym składamy je kilka razy i zostawiamy ponownie na godzinę
  • Następnie ciasto dzielmy na kilka porcji, każdy kawałek rozciągamy rękami na kształt kwadratu, kroimy na bułeczki po około 10 gramów i wykładamy na papier do pieczenia
  • Można nadać bułeczką bardziej okrągły kształt jednak w oryginale są one tylko cięte
  • Przygotowanym bułeczką pozwalamy finalnie wyrosnąć przez około godzinę
  • Ciabatty ustawiamy w piekarniku na poziomie jeden niżej niż środkowy i nastawiamy piekarnik na 230 stopni
  • Pieczemy (grzałka góra i dół) przez około 35 minut bez termoobiegu, w zaparowanym wcześniej wodą piekarniku
  • Gotowe bułeczki wyciągamy i pozwalamy im ostygnąć
Smacznego!
#Mąż


Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar