Lis 192019

Dziś przepis na bułeczki pszenne. Miękkie, puszyste i z chrupiącą skórką. Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 1,5 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła

Wykonanie:

  • Do ciepłej wody dodajemy drożdże oraz cukier mieszamy i pozostawiamy przez 10 minut
  • Do misy dodajemy: mąkę, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ręcznie lub w mikserze planetarnym mieszadłem typu hak przez 5 minut
  • Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
  • Ciasto odstawiamy na 40 minut, po tym czasie formujemy kajzerki i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia
  • Pieczemy przez 17-20 minut w temp 210 stopniach

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar