Dziś przepis na bułeczki pszenne. Miękkie, puszyste i z chrupiącą skórką. Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej (typ 450)
- 3/4 szklanki wody
- 20 gramów świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki masła
Wykonanie:
- Do ciepłej wody dodajemy drożdże oraz cukier mieszamy i pozostawiamy przez 10 minut
- Do misy dodajemy: mąkę, sól, masło oraz zaczyn drożdżowy, wyrabiamy ręcznie lub w mikserze planetarnym mieszadłem typu hak przez 5 minut
- Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne
- Ciasto odstawiamy na 40 minut, po tym czasie formujemy kajzerki i odstawiamy na kolejne 30 min do wyrośnięcia
- Pieczemy przez 17-20 minut w temp 210 stopniach
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz