Lut 262019

Już niedługo święto wszystkich łasuchów – tłusty czwartek. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na kruche i chrupiące faworki pieczone w piekarniku. Są tak samo smaczne jak te smażone na głębokim oleju, a jednocześnie mniej kaloryczne.

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 4-6 osoby

Składniki:

  • 200 gramów mąki tortowej (typ 450)
  • 35 gramów masła
  • 2 żółtka
  • Około 4 łyżki gęstej śmietany 18% (do zupy)
  • 1 kopiata łyżka cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • Kilka kropel aromatu wanilinowego

Wykonanie:

  • Mąkę, cukier, sól, zimne masło oraz aromat waniliowy łączmy razem i wyrabiamy
  • Następnie powoli dodajemy dwa żółtka oraz śmietanę po łyżce aż ciasto zacznie być zwarte i plastyczne
  • Jeśli ciasto jest dobrze przygotowane to nie powinno przywierać do stolnicy
  • Tak przygotowane ciasto od razu dzielmy na 4 porcje i rozwałkowujemy na bardzo cienkie placki
  • Następnie wycinamy faworki krojąc je na paski i przeplatając przez środek
  • Przygotowane porcje układamy gęsto na papierze do pieczenia uważając aby się nie dotykały
  • Faworki pieczemy przez około 10 minut w 180 stopniach (grzałka góra-dół, bez termoobiegu)
  • Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy zaczynają się rumienić i jeśli tak to je wyciągamy
  • Gotowe faworki posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
Wojciech Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Wojciech
Gość
Wojciech
Pięknie 🙂