sie 052020
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na niecodzienne ciasto z cukinią, które jest proste i szybkie w przygotowaniu – miękkie, sprężyste intensywnie czekoladowe 🙂

Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: tortownica o średnicy 26 cm

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów cukinii
  • 450 gramów mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju
  • 150 gramów cukru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Ciasto:

  • Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, ostawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy nadmiar wody
  • Jajka ubijamy z cukrem przez około 10 minut do uzyskania puszystej piany, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując
  • Do masy jajecznej dodajemy tartą cukinię i mieszamy
  • W osobnej misie mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao
  • Mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukinią, całość mieszamy łyżką, uzyskamy gęste ciastko, które przekładamy do tortownicy
  • Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut
  • Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar