Dziś przepis na niecodzienne ciasto z cukinią, które jest proste i szybkie w przygotowaniu – miękkie, sprężyste intensywnie czekoladowe 🙂
Czas przygotowania: 80 minut
Ilość porcji: tortownica o średnicy 26 cm
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów cukinii
- 450 gramów mąki pszennej
- 4 jajka
- 200 ml oleju
- 150 gramów cukru
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
Ciasto:
- Cukinie obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy sól, ostawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy nadmiar wody
- Jajka ubijamy z cukrem przez około 10 minut do uzyskania puszystej piany, następnie powoli wlewamy olej ciągle miksując
- Do masy jajecznej dodajemy tartą cukinię i mieszamy
- W osobnej misie mieszamy suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i kakao
- Mieszankę suchych składników dodajemy porcjami do masy jajecznej z cukinią, całość mieszamy łyżką, uzyskamy gęste ciastko, które przekładamy do tortownicy
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut
- Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz