Paź 202020

Przepis na delikatne naleśniki, które doskonale sprawdzą się na obiad lub deser. Nadzienie stanowi idealne połącznie jabłek i cynamonu! Musicie koniecznie spróbować. Smacznego!

Czas przygotowania: 40 minut
Ilość porcji: 2-3 osoby

Składniki:

Nadzienie:

  • 4 jabłka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Naleśniki:

  • 500 mililitrów mleka
  • 1 jajko
  • 250 gramów mąki
  • 1/2 łyżeczki soli

Polewa:

  • 50 gramów białej czekolady

Wykonanie:

Nadzienie:

  • Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, następnie kroimy w plasterki
  • Pokrojone jabłka przekładamy do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz cynamon, mieszamy i całość gotujemy pod przykryciem przez 15 minut

Naleśniki:

  • Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy przez około minutę
  • Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem niewielkiej ilości oleju

Składanie:

  • Na każdego naleśnika nakładamy łyżkę farszu i rozsmarowujemy
  • Naleśniki składamy lub zwijamy w rulonik
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali
  • Za pomocą łyżeczki polewamy naleśnik roztopioną białą czekoladą

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar