Gru 232018

Dziś przepis na złociste i chrupiące domowe gofry. Smakują dosłownie jak z budki!

Czas przygotowania: 45 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 100 gramów masła
  • 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 mililitrów mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 jajka

Wykonanie:

  • Żółtka oddzielamy od białek a następnie białka ubijamy na sztywna pianę
  • Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, i ubijamy
  • Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia
  • Masło rozpuszczamy w garnku
  • Do utartych żółtek dodajemy masło i dalej ubijamy
  • Następnie porcjami dodajemy mąkę i mleko ciągle ubijając
  • Na końcu do całej masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką
  • Odstawiamy ciasto na 30 minut, które później pieczemy w gofrownicy do uzyskania złotego koloru
  • Gotowe gofry dekorujemy np. porcją dżemu, bitej śmietany lub cukru pudru

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar