lis 282019
LoadingDodaj do ulubionych

Chyba nie ma osoby, która nie lubi domowej pizzy. Można ją zrobić z wieloma dodatkami, ale my dzisiaj polecamy wersję z kurczakiem, pieczarkami, kukurydzą oraz dużą ilością sera mozzarella. Po upieczeniu ciasto jest miękkie i puszyste. Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

Dodatki:

  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 150 gramów tartej mozzarelli
  • 500 gramów piersi z kurczaka
  • 250 gramów pieczarek

Sos pomidorowy:

  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2-3 szczypty ostrej mielonej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

Ciasto:

  • 450 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 250 mililitrów letniej wody
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju

Wykonanie:

Dodatki:

  • Pierś z kurczaka kroimy w drobna kostkę, przyprawiamy przyprawą do mięsa zalewamy 3 łyżkami oleju i odstawiamy na godzinę do lodówki, po tym czasie smażymy na złoty kolor
  • Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy kilka minut na patelni z dodatkiem dwóch łyżek oleju
  • Cebule kroimy w kostkę następnie przekładamy w garnka i smażymy z dodatkiem dwóch łyżek oleju
  • Do cebuli dodajemy pomidory z puszki, oregano, bazylie, sól, ostra czerwoną paprykę oraz koncentrat pomidorowy, całość gotujemy kilka minut

Ciasto:

  • Do misy dodajemy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy za pomocą miksera planetarnego lub ręcznie przez 10 minut
  • Tak wrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut
  • Z ciasta formujemy kwadrat przez rozciąganie lub wałkowanie i przekładamy na blachę
  • Ciasto na pizze smarujemy sosem, dodajemy pieczarki, kurczaka, kukurydze, posypujemy serem
  • Pieczemy 25 minut w temp 180 stopni środkowy poziom, bez termoobiegu

Smacznego!
#Żona



Rating: 4.4/5. From 10 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar