cze 102018
LoadingDodaj do ulubionych

Przepis na pyszny tort z lukrem plastycznym

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 16

Składniki:

1. Biszkopt jasny :

  • 5 jajek
  • 110 gram mąki pszennej tortowej (650)
  • 150 gram cukru pudru
  • 40 gram mąki ziemniaczanej

2. Biszkopt ciemny (uwagi w opisie wykonania):

  • 4 jajka
  • 200 gram cukru pudru
  • 70 gram mąki pszennej tortowej (650)
  • 70 gram mąki ziemniaczanej
  • 2 duże łyżki kakao

3. Mus czekoladowy:

  • 100 gramów ciemnej czekolady 64% kakao (WEDEL)
  • 250 gramów sera mascarpone
  • 300 ml zimnej śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki cukru pudru (szklanka 250ml)

4. Krem maślany do dekoracji tortu:

  • 200 gramów miękkiego masła 82%
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru (szklanka 250ml)
  • 1-2 łyżki soku z cytryn

5. Masa lukrowa:

  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
  • 100 gramów glukozy w proszku (glukoza krystaliczna DELECTA, do kupienia np. w TESCO)
  • 700 gramów cukru pudru

6. Inne:

  • Konfitura jagodowa (wystarczy mały słoik około 200ml, np. ŁOWICZ)
  • Perełki dekoracyjne
  • Płatki czekoladowe

Wykonanie:

1. Biszkopt jasny:

  • Nastawić piekarnik na 160° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy)
  • Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem, następnie posypać bułką tartą
  • Białka oddzielić od żółtek
  • Białka ubić na sztywną pianę (szybkie obroty miksera)
  • Do ubitej piany dodać porcjami cukier puder i ubijać jeszcze przez 2 minuty
  • Następnie dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem
  • Przesiać obie mąki do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką
  • Mąkę dodajemy do masy w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach
  • Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 160° na środkowym ruszcie przez 35 minut.
  • Po ostygnięciu upieczony jasny biszkopt można przeciąć na 3 blaty

2. Biszkopt ciemny:

  • Nastawić piekarnik na 180° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy)
  • Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem i następnie posypać bułką tartą
  • Białka oddzielić od żółtek
  • Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa
  • Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana
  • Dwie mąki i kakao przesiać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką
  • Żółtka łączymy z białkami delikatnymi ruchami
  • Do masy dodajmy porcjami mieszkankę mąki i kakao mieszając szpatułką do momentu połączenia składników
  • Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180° na środkowym ruszcie przez 35 minut.
  • Po ostygnięciu z biszkoptu udało się uzyskać tylko jeden blat odcinając wypukłą górę

Biszkopt nie jest zły, ale porównując go do biszkoptu jasnego gorzej wyrósł i był mniej puszysty. Może jest to związane z wyższą temperaturą pieczenia lub większą ilości mąki ziemniaczanej, ale taki przepis znalazłam w internecie. Myślę że można zastąpić go wykorzystując przepis na biszkopt jasny przez dodanie 2 łyżek kakao oraz proporcjonalne zmniejszanie ilość składników tak aby wyszedł jeden lub dwa blaty.

3. Mus czekoladowy

  • Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpiel wodnej (wlać do garnka wodę a na nim położyć szklaną miskę tak aby nie dotykała wody, ustawić na średni stopień grzania)
  • Ciepłą ale nie gorącą czekoladę połączyć z serkiem mascarpone
  • Zimną śmietankę ubijamy w zimnej misce na sztywną pianę, do piany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile ubijamy
  • Szpatułką delikatnie łączymy ubitą pianę z masą czekoladową a następnie wkładamy do lodówki do czasu dekorowania tortu

4. Krem maślany

  • Miękkie masło ucieramy mikserem około 8 minut na puszystą masę
  • Jajko warto wyparzyć w gorącej wodzie
  • Białka oddzielić od żółtek
  • Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa
  • Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana
  • Tak przygotowane składniki dodajemy do puszystego masła
  • Do masy warto dodać sok z cytryny dla poprawy smaku

5. Masa lukrowa

  • Odmierzamy 70 ml wody którą zagotowujemy i rozpuszczamy w niej 4 łyżeczki żelatyny
  • Następnie dodajemy porcjami glukozę krystaliczną i powoli ją rozpuszczamy, finalnie powstanie kremowa masa
  • Całość studzimy
  • Do ostudzonej masy dodajemy porcjami cukier puder i mieszamy mikserem (mikser planetarny) lub ręcznie
  • W mikserze mieszamy do momentu powstania wilgotnych grudek a potem wyrabiamy ręcznie do powstania plastycznej masy
  • Zawijamy w folię i odstawiamy

6. Składanie tortu

  • Czekoladowy blat smarujemy konfiturą jagodową
  • Nakładamy biały blat który smarujemy musem czekoladowym
  • Kładziemy kolejny biały biszkopt i smarujemy go konfiturą jagodową a potem musem czekoladowym
  • Jako ostatni nakładamy biały blat
  • Całość kładziemy do lodówki na 2 godziny
  • Po tym czasie smarujemy całość kremem maślanym i ponownie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc)
  • Rozwałkujemy ostrożnie masę lukrową na okrągły cienki placek 3-4 mm (warto w trakcie posypywać blat cukrem pudrem aby masa się nie lepiła)
  • Rozwałkowany placek nakładamy na tort i delikatnie wygładzamy
  • Pozostałe kawałki lukru ostrożnie odcinamy
  • Ponownie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny
  • Tort dekorujemy według własnego uznania, my użyliśmy srebrnych kulek oraz płatków czekolady.

7. Podziwiamy własne dzieło i delektujemy się jego smakiem.

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar