Przepis na pyszny tort z lukrem plastycznym
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 16
Składniki:
1. Biszkopt jasny :
- 5 jajek
- 110 gram mąki pszennej tortowej (650)
- 150 gram cukru pudru
- 40 gram mąki ziemniaczanej
2. Biszkopt ciemny (uwagi w opisie wykonania):
- 4 jajka
- 200 gram cukru pudru
- 70 gram mąki pszennej tortowej (650)
- 70 gram mąki ziemniaczanej
- 2 duże łyżki kakao
3. Mus czekoladowy:
- 100 gramów ciemnej czekolady 64% kakao (WEDEL)
- 250 gramów sera mascarpone
- 300 ml zimnej śmietanki 30%
- 1/2 szklanki cukru pudru (szklanka 250ml)
4. Krem maślany do dekoracji tortu:
- 200 gramów miękkiego masła 82%
- 1 jajko
- 1/2 szklanki cukru pudru (szklanka 250ml)
- 1-2 łyżki soku z cytryn
5. Masa lukrowa:
- 4 łyżeczki żelatyny
- 70 ml wody
- 100 gramów glukozy w proszku (glukoza krystaliczna DELECTA, do kupienia np. w TESCO)
- 700 gramów cukru pudru
6. Inne:
- Konfitura jagodowa (wystarczy mały słoik około 200ml, np. ŁOWICZ)
- Perełki dekoracyjne
- Płatki czekoladowe
Wykonanie:
1. Biszkopt jasny:
- Nastawić piekarnik na 160° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy)
- Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem, następnie posypać bułką tartą
- Białka oddzielić od żółtek
- Białka ubić na sztywną pianę (szybkie obroty miksera)
- Do ubitej piany dodać porcjami cukier puder i ubijać jeszcze przez 2 minuty
- Następnie dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem
- Przesiać obie mąki do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką
- Mąkę dodajemy do masy w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach
- Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 160° na środkowym ruszcie przez 35 minut.
- Po ostygnięciu upieczony jasny biszkopt można przeciąć na 3 blaty
2. Biszkopt ciemny:
- Nastawić piekarnik na 180° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy)
- Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem i następnie posypać bułką tartą
- Białka oddzielić od żółtek
- Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa
- Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana
- Dwie mąki i kakao przesiać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką
- Żółtka łączymy z białkami delikatnymi ruchami
- Do masy dodajmy porcjami mieszkankę mąki i kakao mieszając szpatułką do momentu połączenia składników
- Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180° na środkowym ruszcie przez 35 minut.
- Po ostygnięciu z biszkoptu udało się uzyskać tylko jeden blat odcinając wypukłą górę
Biszkopt nie jest zły, ale porównując go do biszkoptu jasnego gorzej wyrósł i był mniej puszysty. Może jest to związane z wyższą temperaturą pieczenia lub większą ilości mąki ziemniaczanej, ale taki przepis znalazłam w internecie. Myślę że można zastąpić go wykorzystując przepis na biszkopt jasny przez dodanie 2 łyżek kakao oraz proporcjonalne zmniejszanie ilość składników tak aby wyszedł jeden lub dwa blaty.
3. Mus czekoladowy
- Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpiel wodnej (wlać do garnka wodę a na nim położyć szklaną miskę tak aby nie dotykała wody, ustawić na średni stopień grzania)
- Ciepłą ale nie gorącą czekoladę połączyć z serkiem mascarpone
- Zimną śmietankę ubijamy w zimnej misce na sztywną pianę, do piany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile ubijamy
- Szpatułką delikatnie łączymy ubitą pianę z masą czekoladową a następnie wkładamy do lodówki do czasu dekorowania tortu
4. Krem maślany
- Miękkie masło ucieramy mikserem około 8 minut na puszystą masę
- Jajko warto wyparzyć w gorącej wodzie
- Białka oddzielić od żółtek
- Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa
- Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana
- Tak przygotowane składniki dodajemy do puszystego masła
- Do masy warto dodać sok z cytryny dla poprawy smaku
5. Masa lukrowa
- Odmierzamy 70 ml wody którą zagotowujemy i rozpuszczamy w niej 4 łyżeczki żelatyny
- Następnie dodajemy porcjami glukozę krystaliczną i powoli ją rozpuszczamy, finalnie powstanie kremowa masa
- Całość studzimy
- Do ostudzonej masy dodajemy porcjami cukier puder i mieszamy mikserem (mikser planetarny) lub ręcznie
- W mikserze mieszamy do momentu powstania wilgotnych grudek a potem wyrabiamy ręcznie do powstania plastycznej masy
- Zawijamy w folię i odstawiamy
6. Składanie tortu
- Czekoladowy blat smarujemy konfiturą jagodową
- Nakładamy biały blat który smarujemy musem czekoladowym
- Kładziemy kolejny biały biszkopt i smarujemy go konfiturą jagodową a potem musem czekoladowym
- Jako ostatni nakładamy biały blat
- Całość kładziemy do lodówki na 2 godziny
- Po tym czasie smarujemy całość kremem maślanym i ponownie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc)
- Rozwałkujemy ostrożnie masę lukrową na okrągły cienki placek 3-4 mm (warto w trakcie posypywać blat cukrem pudrem aby masa się nie lepiła)
- Rozwałkowany placek nakładamy na tort i delikatnie wygładzamy
- Pozostałe kawałki lukru ostrożnie odcinamy
- Ponownie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny
- Tort dekorujemy według własnego uznania, my użyliśmy srebrnych kulek oraz płatków czekolady.
7. Podziwiamy własne dzieło i delektujemy się jego smakiem.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz