Dziś przepis na przepyszne babeczki z cytrynowym kremem lemon curd. Ciasto jest delikatne, wilgotne i pełne aromatu. Z wierzchu oblane są czekoladą i posypane drobnymi płatkami. Smacznego!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 20 babeczek
Składniki:
Ciasto na babeczki:
- 350 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 180 gramów masła
- 150 gramów cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z cytryny
- Starta skórka z jednej cytryny
- 3 jajka
- 200 mililitrów maślanki
Krem lemon curd:
- 40 gramów masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 gramów cukru
- Sok wyciśnięty z 1,5 cytryny
Dodatki:
- 50 gramów białej czekolady
- 50 gramów gorzkiej czekolady
- Płatki czekoladowe
Wykonanie:
Babeczki:
- Masło z cukrem ubijamy na puszystą masę przez kilka minut
- Ciągle mieszając dodajemy jajka, następie sok i skórkę z cytryny
- Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito
- Do masy dodajemy naprzemiennie mąkę i maślankę, mieszamy na niskich obrotach miksera
- Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy w temp 180 stopniu przez 25 minut, grzanie góra i dół
Krem:
- Do garnka wlewamy wodę tak aby po włożeniu miski, woda nie dotykała dna miski
- Do miski dodajemy jajko, żółtko, cukier i mieszam trzepaczką
- Wodę zagotowujemy i zmniejszamy moc
- Następnie do masy dodajemy sok z cytryny, masło i ciągle mieszamy aż masa zgęstnieje około 15 minut
- Gdy pojawią się gródki krem można przetrzeć przez sito
Dekoracja:
- W babeczkach wydrążamy otwór i wprowadzamy krem
- Ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy babeczki, tak samo postępujemy z czekolada białą
- Wierzch babeczek polewamy czekoladą i posypujemy kawałkami czekolady
Smacznego!
#Żona