Mar 022020

Dziś postanowiliśmy przygotować wytrawne ciasto – keks do którego można dodać ulubione dodatki, my zdecydowaliśmy się na: pieczarki, cebulę, oliwki, ser i orzechy. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i sycące. Idealne jako przekąska oraz samodzielne danie.
Smacznego!

Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 2 formy (wymiar 26x12cm)

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 jajek
  • 200 mililitrów mleka
  • 150 mililitrów oliwy
  • 100 mililitrów jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki soli

Dodatki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 2 cebule
  • 200 gramów sera cheddar
  • 120 gramów szynki konserwowej
  • 40 gramów orzechów włoskich
  • 150 gramów czarnych oliwek

Wykonanie:

  • Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z dwoma łyżkami masła przez kilka minut
  • Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
  • Oliwki kroimy na cztery części
  • Orzechy siekamy
  • Szynkę kroimy w kostkę
  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy
  • Jajka ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny oraz oliwę, całość mieszamy
  • Do masy dodajemy mąkę i mieszamy na niskich obrotach miksera
  • Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: pieczarki, cebulę, oliwki, orzechy, ser całość mieszamy szpatułką
  • Tak przygotowane ciasto przelewamy do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia (wymiar 26x12cm) na wierzchu układamy połówki orzechów włoskich
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra i dół przez 55 minut (bez termoobiegu)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar