Dziś postanowiliśmy przygotować wytrawne ciasto – keks do którego można dodać ulubione dodatki, my zdecydowaliśmy się na: pieczarki, cebulę, oliwki, ser i orzechy. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne i sycące. Idealne jako przekąska oraz samodzielne danie.
Smacznego!
Czas przygotowania: 2 godziny
Ilość porcji: 2 formy (wymiar 26x12cm)
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 200 mililitrów mleka
- 150 mililitrów oliwy
- 100 mililitrów jogurtu naturalnego
- 1,5 łyżeczki soli
Dodatki:
- 500 gramów pieczarek
- 2 cebule
- 200 gramów sera cheddar
- 120 gramów szynki konserwowej
- 40 gramów orzechów włoskich
- 150 gramów czarnych oliwek
Wykonanie:
- Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy z dwoma łyżkami masła przez kilka minut
- Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach
- Oliwki kroimy na cztery części
- Orzechy siekamy
- Szynkę kroimy w kostkę
- Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, proszek do pieczenia i mieszamy
- Jajka ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy mleko, jogurt naturalny oraz oliwę, całość mieszamy
- Do masy dodajemy mąkę i mieszamy na niskich obrotach miksera
- Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki: pieczarki, cebulę, oliwki, orzechy, ser całość mieszamy szpatułką
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia (wymiar 26x12cm) na wierzchu układamy połówki orzechów włoskich
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni grzanie góra i dół przez 55 minut (bez termoobiegu)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz