Smaczny torcik z kremem śmietanowym, bananami oraz musem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków na wyjątkową okazję. Smacznego!
Czas przygotowania: Powyżej 4 godzin
Ilość porcji: 1 tort o średnicy 20 cm i wysokości 12 cm
Składniki:
Biszkopt:
- 5 jajek
- 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 150 gramów cukru
Krem śmietanowy:
- 330 gramów śmietanki 30%
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
Karmelizowane banany:
- 3 banany
- 30 gramów cukru
- 30 gramów masła
- Łyżka soku z cytryny
Mus truskawkowy:
- 450 gramów mrożonych truskawek
- 60 gramów cukru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 mililitrów śmietany 36%
Poncz:
- sok z połowy cytryny
- 1,5 łyżeczki cukru pudru
- 100 mililitrów wody
Tynk (Krem maślany na bezie szwajcarskiej):
- 400 gramów masła
- 5 białek
- 300 gramów drobnego cukru
- Szczypta soli
- Tylka 1M Wilton, różowy barwnik spożywczy, srebrne perełki
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
- Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
- Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
- Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
- Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
- Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
- Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem
Krem:
- Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
- Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
- Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
Karmelizowane banany:
- Banany rozdrabniamy widelcem
- Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy aż powstanie złoty karmel
- Na patelnię dodajemy rozgniecione banany i łyżkę soku z cytryny, podgrzewamy kilka minut
- Do całości dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia
Poncz:
- Składniki na poncz mieszamy razem
Mus truskawkowy:
- Uwaga, mus truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać kiedy będziemy mieli już złożony 1 poziom tortu
- Żelatynę zalewamy czterema łyżkami wody, pozostawiamy do spęcznienia (na kilka minut)
- Truskawki umieszczamy na patelni wraz z cukrem i podgrzewamy aż zmiękną, następnie całość blindujemy
- Rozdrobnione truskawki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczania i studzimy
- Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ostudzone truskawki z żelatyną i delikatnie mieszamy
- Mus wstawiamy do lodówki i wyjmujemy gdy zaczyna tężeć
Tynk:
- Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanej misy
- Do białek dodajemy cukier, całość podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru
- Białka przekładamy do misy miksera, ubijamy około 10-12 minut do uzyskania sztywnej piany
- Do piany dodajemy porcjami masło (w temperaturze pokojowej) w pewnym momencie masa ulegnie zważeniu, jest to normalne zjawisko w przypadku tego kremu, należy dalej ubijać, aż uzyskamy gładką konsystencję, na końcu dodajemy barwnik i chwilę mieszamy
Składanie:
- Biszkopt kroimy na trzy równe blaty
- Dolny biszkopt nasączamy następnie smarujemy połową kremu śmietanowego, wykładamy karmelizowane banany i pokrywamy pozostałą częścią kremu
- Drugi biszkopt również nasączamy i wykładamy mus truskawkowy
- Kładziemy górny blat, a całość pokrywamy tynkiem i zdobimy według uznania (Ja użyłam tylki M1 firmy Wilton, różowego barwnika oraz srebrnych perełek)
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz