maj 022020

Tort z kremem śmietanowym, bananami i musem truskawkowym

LoadingDodaj do ulubionych

Smaczny torcik z kremem śmietanowym, bananami oraz musem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków na wyjątkową okazję. Smacznego!

Czas przygotowania: Powyżej 4 godzin
Ilość porcji: 1 tort o średnicy 20 cm i wysokości 12 cm

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 130 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru

Krem śmietanowy:

  • 330 gramów śmietanki 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru

Karmelizowane banany:

  • 3 banany
  • 30 gramów cukru
  • 30 gramów masła
  • Łyżka soku z cytryny

Mus truskawkowy:

  • 450 gramów mrożonych truskawek
  • 60 gramów cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 300 mililitrów śmietany 36%

Poncz:

  • sok z połowy cytryny
  • 1,5 łyżeczki cukru pudru
  • 100 mililitrów wody

Tynk (Krem maślany na bezie szwajcarskiej):

  • 400 gramów masła
  • 5 białek
  • 300 gramów drobnego cukru
  • Szczypta soli
  • Tylka 1M Wilton, różowy barwnik spożywczy, srebrne perełki

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
  • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
  • Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
  • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy)
  • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
  • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem

Krem:

  • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
  • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
  • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

Karmelizowane banany:

  • Banany rozdrabniamy widelcem
  • Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy aż powstanie złoty karmel
  • Na patelnię dodajemy rozgniecione banany i łyżkę soku z cytryny, podgrzewamy kilka minut
  • Do całości dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia

Poncz:

  • Składniki na poncz mieszamy razem

Mus truskawkowy:

  • Uwaga, mus truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać kiedy będziemy mieli już złożony 1 poziom tortu
  • Żelatynę zalewamy czterema łyżkami wody, pozostawiamy do spęcznienia (na kilka minut)
  • Truskawki umieszczamy na patelni wraz z cukrem i podgrzewamy aż zmiękną, następnie całość blindujemy
  • Rozdrobnione truskawki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczania i studzimy
  • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ostudzone truskawki z żelatyną i delikatnie mieszamy
  • Mus wstawiamy do lodówki i wyjmujemy gdy zaczyna tężeć

Tynk:

  • Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanej misy
  • Do białek dodajemy cukier, całość podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru
  • Białka przekładamy do misy miksera, ubijamy około 10-12 minut do uzyskania sztywnej piany
  • Do piany dodajemy porcjami masło (w temperaturze pokojowej) w pewnym momencie masa ulegnie zważeniu, jest to normalne zjawisko w przypadku tego kremu, należy dalej ubijać, aż uzyskamy gładką konsystencję, na końcu dodajemy barwnik i chwilę mieszamy

Składanie:

  • Biszkopt kroimy na trzy równe blaty
  • Dolny biszkopt nasączamy następnie smarujemy połową kremu śmietanowego, wykładamy karmelizowane banany i pokrywamy pozostałą częścią kremu
  • Drugi biszkopt również nasączamy i wykładamy mus truskawkowy
  • Kładziemy górny blat, a całość pokrywamy tynkiem i zdobimy według uznania (Ja użyłam tylki M1 firmy Wilton, różowego barwnika oraz srebrnych perełek)

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar