lis 012020
LoadingDodaj do ulubionych

Czas na pyszne domowe jagodzianki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: około 10 dużych jagodzianek

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów miękkiego masła (można lekko stopić w mikrofali)
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 mililitrów mleka
  • 7 gramów suchych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 600 gramów mrożonych jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 60 gramów cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Ciasto:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie)
  • Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę
  • Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty

Nadzienie:

  • Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia
  • Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy

Lukier:

  • Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji

Składnie:

  • Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów
  • Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki
  • Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut
  • Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut
  • Chłodne jagodzianki polewamy lukrem

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
konhambos Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
konhambos
Gość
konhambos
Pieknie Ci wyszly! Moje smaczne wspomnienia z dziecinstwa.