Czas na pyszne domowe jagodzianki, idealne na śniadanie lub podwieczorek. Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: około 10 dużych jagodzianek
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 100 gramów miękkiego masła (można lekko stopić w mikrofali)
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 250 mililitrów mleka
- 7 gramów suchych drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 600 gramów mrożonych jagód
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru pudru
Lukier:
- 60 gramów cukru pudru
- 2 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto:
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera, ciasto wyrabiamy mieszadłem typu hak przez około 10-15 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne (ciasto możemy także wyrabiać ręcznie)
- Ciasto ostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na jedną godzinę
- Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty
Nadzienie:
- Mrożone jagody umieszczamy w garnku i podgrzewamy 2-3 minuty do momentu rozmrożenia
- Następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną, całość mieszamy
Lukier:
- Cukier puder mieszamy z wodą i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji
Składnie:
- Ciasto dzielimy na porcje tak aby każda ważyła około 80-100 gramów
- Każdą porcję rozpłaszczamy dłońmi i nakładamy po 2 łyżki farszu, następnie zlepiamy brzegi i formujemy podłużne bułeczki
- Bułeczki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-30 minut
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut
- Chłodne jagodzianki polewamy lukrem
Smacznego!
#Żona