Dziś proponujemy puszyste bułeczki wypełnione delikatnym kremem. Są bardzo smaczne i idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek. W środku są wypełnione kremem angielskim zwany też kremem “custard”, jest to słodki dodatek do deserów.
Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Krem:
- 3 żółtka
- 50 gramów cukru
- 20 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 250 mililitrów mleka
- 15 gramów masła
Bułeczki
- 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 80 gramów mąki pszennej (typ 450)
- 60 gramów cukru
- 5 gramów soli
- 20 gramów świeżych drożdży
- 60 mililitrów ciepłej wody
- 80 mililitrów ciepłego mleka
- 2 łyżki śmietany kremówki 30%
- 2 jajka
- 40 gramów masła
Wykonanie:
Krem:
- Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy
- W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę
- Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając
- Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut)
- Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek
- Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
- W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto
Bułeczki:
- Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut
- W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę
- Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy
- Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości
- Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką
- Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji
- Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki
- Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki
- Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony
Smacznego!
#Mąż