Maj 252019

Puszyste bułeczki z patelni z dodatkiem kremu angielskiego

Dziś proponujemy puszyste bułeczki wypełnione delikatnym kremem. Są bardzo smaczne i idealnie nadają się na śniadanie czy podwieczorek. W środku są wypełnione kremem angielskim zwany też kremem “custard”, jest to słodki dodatek do deserów.

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

Krem:

  • 3 żółtka
  • 50 gramów cukru
  • 20 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 250 mililitrów mleka
  • 15 gramów masła

Bułeczki

  • 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 80 gramów mąki pszennej (typ 450)
  • 60 gramów cukru
  • 5 gramów soli
  • 20 gramów świeżych drożdży
  • 60 mililitrów ciepłej wody
  • 80 mililitrów ciepłego mleka
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 jajka
  • 40 gramów masła

Wykonanie:

Krem:

  • Masło podgrzewamy w mleku do momentu rozpuszczenia, a następnie lekko studzimy
  • W osobnej misce delikatnie mieszamy: żółtka jaj, cukier oraz mąkę
  • Następnie do miski z żółtkami powoli dodajemy rozpuszczone w mleku masło, energicznie mieszając
  • Mieszankę przelewamy do garnka i lekko podgrzewając redukujemy krem do momentu zgęstnienia (około 30 minut)
  • Podczas podgrzewania uważamy aby nie zagotować kremu i nie ściąć żółtek
  • Gotowy krem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki
  • W czasie kiedy krem się podgrzewa przygotowujemy ciasto

Bułeczki:

  • Drożdże łączymy z ciepła wodą i czekamy kilka minut
  • W osobnej misce łączymy: obie mąki, drożdże z wodą, cukier, sól, ciepłe mleko, jajka i śmietankę
  • Z wymieszanych składników wyrabiamy ciasto, w momencie kiedy zacznie robić się elastyczne dodajemy masło i ponownie zagniatamy
  • Po dodaniu masła ciasto zacznie się mocno lepić i ciągnąc ale po pewnym czasie znowu zacznie nabierać sprężystości
  • Jeśli ciasto będzie za mokre delikatnie podsypujemy mąką
  • Gotowemu ciasto pozwalamy wyrosnąć przez 1 godzinę w ciepłym miejscu, po tym czasie dzielmy je na osiem okrągłych porcji
  • Po porcjowaniu zostawiamy ciasto ponownie na 15 minut a następnie wałkujemy na małe placki
  • Na środek każdej porcji nakładamy łyżkę kremu, łączymy boki ciasta i formujemy bułeczki
  • Bułeczki pieczemy na małym ogniu na suchej patelni pod przykryciem przez kilka minut z każdej strony

Smacznego!
#Mąż



Rating: 3.6/5. From 5 votes.
Please wait...

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Komentowane watki
0 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
1 Autorzy komentarzy
gosc Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
gosc
Gość
gosc
Dno dna…