Maj 152019

Smaczny i prosty przepis na chrupiącego kurczaka o wyrazistym smaku. Orientalne dodatki nadają mięsu wspaniałego aromatu.

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 2 osoby

Składniki:

  • 600 gramów piersi z kurczaka
  • 100 gramów ryżu basmati
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sos sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Mąka kukurydziana do panierki
  • Sezam biały łuskany do posypania
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Kurczaka kroimy na małe kawałki, zalewamy 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Mięso obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na patelni przez kilka minut do uzyskania złotego koloru, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
  • Następnie dodajemy: 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, 1 łyżkę octu ryżowego a także 1 łyżeczkę oleju sezamowego
  • Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy tak aby sos całkowicie pokrył kawałki kurczaka (powstanie glazura)
  • Ryż gotujemy według zaleceń z opakowania
  • Ryż wykładamy na talerzu a na wierzchu układamy kawałki kurczaka
  • Na końcu całość posypujemy sezamem

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar