Dziś przepis na łososia w wyjątkowym wydaniu – delikatne, mięciutkie i bardzo pyszne klopsiki. Takie danie przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią smak łososia, jego aromat i strukturę. Kotleciki najlepiej podawać z domowym sosem tatarskim lub czosnkowym.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 300 gramów świeżego łososia MOWI Pure
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka panierki Panko
- 2 łyżeczki sosu rybnego Worcestershire
- 2 jajka
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki masła
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Łososia solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie zawijamy w folię aluminiową razem z masłem
- Pieczemy w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
- Po upieczeniu, łososia rozdrabniamy za pomocą widelca
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy do uzyskania złotego koloru przez kilka minut
- Natakę pietruszki myjemy a następnie siekamy
- Do dużej misy przekładamy: rozdrobnionego łososia, panierkę Panko, posiekaną natkę pietruszki, cebule, paprykę, majonez, jajka, sos Worcestershire oraz czosnek granulowany
- Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
- Jeśli masa będzie za mokra dosypujemy więcej panierki Panko
- Z gotowej masy formujemy małe klopsiki które smażymy na oleju przez kilka minut
- Usmażone kotleciki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
- Do przepisu polecamy sos tatarski
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz