Maj 112019

Dziś przepis na łososia w wyjątkowym wydaniu – delikatne, mięciutkie i bardzo pyszne klopsiki. Takie danie przypadnie do gustu wszystkim którzy lubią smak łososia, jego aromat i strukturę. Kotleciki najlepiej podawać z domowym sosem tatarskim lub czosnkowym.

Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby

Składniki:

  • 300 gramów świeżego łososia MOWI Pure
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 szklanka panierki Panko
  • 2 łyżeczki sosu rybnego Worcestershire
  • 2 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki masła
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Łososia solimy i skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie zawijamy w folię aluminiową razem z masłem
  • Pieczemy w piekarniku przez 12 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
  • Po upieczeniu, łososia rozdrabniamy za pomocą widelca
  • Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy do uzyskania złotego koloru przez kilka minut
  • Natakę pietruszki myjemy a następnie siekamy
  • Do dużej misy przekładamy: rozdrobnionego łososia, panierkę Panko, posiekaną natkę pietruszki, cebule, paprykę, majonez, jajka, sos Worcestershire oraz czosnek granulowany
  • Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem
  • Jeśli masa będzie za mokra dosypujemy więcej panierki Panko
  • Z gotowej masy formujemy małe klopsiki które smażymy na oleju przez kilka minut
  • Usmażone kotleciki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Do przepisu polecamy sos tatarski

Smacznego!
#Żona



Post bierze udział w konkursie:

Konkurs MOWI - przepisy przepełnione dobrem!

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar