Lut 102020

Rolada z mięsa mielonego nadziewana kalafiorem, cebulką oraz orzechami

Dziś przepis na zastosowanie mięsa mielonego w innej postaci, pysznej nadziewanej rolady. Jest łatwa w przygotowaniu, a w smaku bardzo delikatna i soczysta. Smacznego!

Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

Farsz:

  • 4 plasterki żółtego sera
  • 450 gramów mrożonego kalafiora
  • 50 gramów łuskanych orzechów włoskich
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka majonezu

Mięso:

  • 500 gramów mielonego mięsa z piersi indyka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 2 szczypty soli
  • Szczypta pieprzu i ostrej mielonej czerwonej papryki

Wykonanie:

Farsz:

  • Kalafior gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i rozdrabniamy za pomocą widelca
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju do uzyskania złotego koloru
  • Orzechy włoskie rozdrabniamy
  • Wszystkie składniki na farsz łączymy w jednej misie, dodajemy łyżkę majonezu oraz sól do smaku i mieszamy

Składanie:

  • Do misy dodajemy mięso, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, nasiona słonecznika oraz przeprawy
  • Mięso wyrabiamy ręcznie, następnie wykładamy na duży kawałek folii aluminiowej, rozkładamy dociskając ręką (formujemy prostokąt)
  • Na mięso nakładamy plasterki sera oraz farsz, następnie zawijamy w rulonik za pomocą folii aluminiowej (końce folii zawijamy), roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego
  • Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra i dół przez 60 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar