Dziś przepis na zastosowanie mięsa mielonego w innej postaci, pysznej nadziewanej rolady. Jest łatwa w przygotowaniu, a w smaku bardzo delikatna i soczysta. Smacznego!
Czas przygotowania: 1,5h
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
Farsz:
- 4 plasterki żółtego sera
- 450 gramów mrożonego kalafiora
- 50 gramów łuskanych orzechów włoskich
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka majonezu
Mięso:
- 500 gramów mielonego mięsa z piersi indyka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 2 szczypty soli
- Szczypta pieprzu i ostrej mielonej czerwonej papryki
Wykonanie:
Farsz:
- Kalafior gotujemy do miękkości, odcedzamy z wody i rozdrabniamy za pomocą widelca
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z dodatkiem 3 łyżek oleju do uzyskania złotego koloru
- Orzechy włoskie rozdrabniamy
- Wszystkie składniki na farsz łączymy w jednej misie, dodajemy łyżkę majonezu oraz sól do smaku i mieszamy
Składanie:
- Do misy dodajemy mięso, jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę, nasiona słonecznika oraz przeprawy
- Mięso wyrabiamy ręcznie, następnie wykładamy na duży kawałek folii aluminiowej, rozkładamy dociskając ręką (formujemy prostokąt)
- Na mięso nakładamy plasterki sera oraz farsz, następnie zawijamy w rulonik za pomocą folii aluminiowej (końce folii zawijamy), roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego
- Pieczemy w temperaturze 180 stopni, grzanie góra i dół przez 60 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz