Smaczne naleśniki nadziewane farszem z brokułów, sera feta oraz smażonego boczku i cebuli.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja dla: 4 osób
Składniki:
1. Farsz:
- Dwa średniej wielkości brokuły
- 150 g boczku
- Jedna duża cebula
- Łyżka śmietany 18%
- 150g sera feta
- Ser mozzarella (tarty)
- Sól i pieprz
2. Naleśniki:
- Trzy szklanki mąki (typ 650, szklanka 200ml)
- Dwie szklanki mleka
- Szklanka wody gazowanej
- Trzy jajka
- Szczypta soli
Wykonanie:
3. Farsz:
- Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 10-15minut)
- Cebule i boczek kroimy w kostkę podsmażamy na patelni
- Fetę kroimy w kostkę
- Wszystkie składniki dodajemy do ugotowanego brokuła, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
4. Naleśniki
- Do miski dodajemy wszystkie składniki na naleśniki: trzy szklanki mąki, dwie szklanki mleka, szklanka wody, trzy jajka, szczyptę soli
- Całość blendujemy
- Ciasto powinno mieć płynną konsystencję jeśli jest za gęste dolewamy odrobinę wody
- Rozgrzewamy patelnię (średnica 30cm), dodajemy niewielka ilość oleju i smażymy cienkie naleśniki
5. Składanie
- Układamy na środek naleśnika farsz i zawijamy
- Przekładamy do brytfanny i posypujemy startym serem mozzarella
- Zapiekamy około 6 minut w 180°
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz