Dziś przepis na karpatkę! Zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry oraz kremu maślano-budyniowego. Smacznego!
Czas przygotowania: 120 minut + kilka godzin na ochłodzenie
Ilość porcji: 1 kwadratowa forma o boku 24 cm
Składniki:
Ciasto parzone:
- 200 mililitrów wody
- 200 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 4 jajka
- 100 gramów masła
Krem maślano-budyniowy:
- 600 mililitrów mleka
- 80 gramów drobnego cukru
- 1 cukier wanilinowy (16 gramów)
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 30 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 15 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 250 gramów masła
Wykonanie:
Ciasto parzone:
- Masło oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do roztopienia się masła, doprowadzamy do wrzenia
- Dodajemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej bez grudkowej masy odchodzącej od brzegów, studzimy
- Kiedy masa ostygnie wbijamy jajka miksując dokładnie po każdym jajku, powinna powstać gładkie i klejące się ciasto
- Następnie masę dzielmy na 2 części które będziemy piekli osobno
- Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną
- Część ciasta rozprowadzamy szpatułką po formie i wyrównujemy
- Ciasto pieczemy prze około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni
- Odstawiamy do ostudzenia i pieczemy drugą cześć
Krem maślano-budyniowy:
- 400 mililitrów mleka gotujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym
- Pozostałe 200 mililitrów mleka łączymy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz ubitymi jajkami z żółtkami
- Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń (np. mikserem na wolnych obrotach)
- Chwilę gotujemy i odstawiamy budyń przykryty folią spożywczą do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej
- W osobnej misce ucieramy masło aż powstanie biały puch i powoli dodajemy budyń ciągle ubijając na wysokich obrotach
- Gotowy krem rozprowadzamy na upieczonym płacie ciasta i przykrywamy drugim
- Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz