lut 062020
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś przepis na karpatkę! Zrobiona jest z ciasta parzonego, które pięknie wyrasta, tworząc wysokie góry oraz kremu maślano-budyniowego. Smacznego!

Czas przygotowania: 120 minut + kilka godzin na ochłodzenie
Ilość porcji: 1 kwadratowa forma o boku 24 cm

Składniki:

Ciasto parzone:

  • 200 mililitrów wody
  • 200 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 4 jajka
  • 100 gramów masła

Krem maślano-budyniowy:

  • 600 mililitrów mleka
  • 80 gramów drobnego cukru
  • 1 cukier wanilinowy (16 gramów)
  • 1 jajko
  • 3 żółtka
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 15 gramów mąki pszennej (typ 650)
  • 250 gramów masła

Wykonanie:

Ciasto parzone:

  • Masło oraz wodę umieszczamy w garnku i podgrzewamy do roztopienia się masła, doprowadzamy do wrzenia
  • Dodajemy mąkę, zmniejszamy moc palnika i chwilę ucieramy do powstania gęstej bez grudkowej masy odchodzącej od brzegów, studzimy
  • Kiedy masa ostygnie wbijamy jajka miksując dokładnie po każdym jajku, powinna powstać gładkie i klejące się ciasto
  • Następnie masę dzielmy na 2 części które będziemy piekli osobno
  • Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną
  • Część ciasta rozprowadzamy szpatułką po formie i wyrównujemy
  • Ciasto pieczemy prze około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni
  • Odstawiamy do ostudzenia i pieczemy drugą cześć

Krem maślano-budyniowy:

  • 400 mililitrów mleka gotujemy razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym
  • Pozostałe 200 mililitrów mleka łączymy z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz ubitymi jajkami z żółtkami
  • Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy aż powstanie gęsty budyń (np. mikserem na wolnych obrotach)
  • Chwilę gotujemy i odstawiamy budyń przykryty folią spożywczą do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej
  • W osobnej misce ucieramy masło aż powstanie biały puch i powoli dodajemy budyń ciągle ubijając na wysokich obrotach
  • Gotowy krem rozprowadzamy na upieczonym płacie ciasta i przykrywamy drugim
  • Karpatkę wkładamy na kilka godzin do lodówki a przed podaniem posypujemy cukrem pudrem

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar