wrz 202022
LoadingDodaj do ulubionych

Przepis na delikatny i łagodny krem dyniowo-gruszkowy. Inny niż wszystkie dyniowe zupy, które dotąd robiłam i jadłam!

Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby

Składniki:

  • Mała dynia hokkaido
  • 2 gruszki
  • 1 cebula
  • 150g śmietany 18%
  • 70 gramów czerwonej soczewicy
  • 800 mililitrów wody
  • Łyżka oleju
  • Sól, cynamon

Wykonanie:

  • Dynie obieramy że skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę, gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę
  • W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po kliku minutach dodajemy dynię oraz gruszkę podsmażamy przez około 5 minut
  • Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, szczyptę cynamonu oraz 70g czerwonej soczewicy
  • Całość gotujemy przez 45 minut
  • Po tym czasie dodajemy śmietanę i blendujemy na gładki krem, dodajemy sól do smaku
  • Zupę podajemy z grzankami

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar