
Przepis na delikatny i łagodny krem dyniowo-gruszkowy. Inny niż wszystkie dyniowe zupy, które dotąd robiłam i jadłam!
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość porcji: 3-4 osoby
Składniki:
- Mała dynia hokkaido
- 2 gruszki
- 1 cebula
- 150g śmietany 18%
- 70 gramów czerwonej soczewicy
- 800 mililitrów wody
- Łyżka oleju
- Sól, cynamon
Wykonanie:
- Dynie obieramy że skórki, wydrążamy środek i kroimy w kostkę, gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i również kroimy w kostkę
- W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, po kliku minutach dodajemy dynię oraz gruszkę podsmażamy przez około 5 minut
- Warzywa zalewamy wodą, dodajemy sól, szczyptę cynamonu oraz 70g czerwonej soczewicy
- Całość gotujemy przez 45 minut
- Po tym czasie dodajemy śmietanę i blendujemy na gładki krem, dodajemy sól do smaku
- Zupę podajemy z grzankami
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz