Kolejne fantastyczne danie warte zapamiętania i spisania receptury. W ramach wariacji dodaliśmy sera favita oraz prażonych nasion dyni i słonecznika.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
- 450 gram mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
- 150 gram sera sałatkowego Favita (półtłusty)
- 1,5 szklanki wody
- 4 łyżki śmietany 12%
- 2 łyżki pestek dyni i 2 łyżki pestek słonecznika
- Sól oraz pieprz
Wykonanie:
- Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy szpinak i gotujemy około 15 do 20 minut (aż szpinak będzie miękki)
- Następnie dodajemy 4 łyżki śmietany oraz 2/3 pokrojonego w kostkę sera sałatkowego
- Całość chwilę miksujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku
- Następnie na rozgrzaną patelnię dodajemy ziarna i prażymy przez 2-3 minuty
- Gotowy krem przelewamy do miseczek, a następnie posypujemy ziarnami i pokruszonym serem
W zależności od tego jaka konsystencję kremu chcemy uzyskać, można dodać mniej lub więcej wody.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz