Ciecierzyca staje się coraz popularniejszym warzywem ze względu na swoje właściwości. Ta sałatka to doskonały sposób na jej wykorzystanie.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Sałatka:
- 200 gram ciecierzycy pasteryzowanej (w zalewie, dostępne w Biedronce)
- 400 gram piersi z kurczaka
- 150 gram sera feta
- 250 gram kaszy kuskus
- Pół dużej czerwonej papryki
- Jedna mała cebula
Sos:
- 150 gram jogurt typu greckiego
- 3 łyżki kefiru
- Łyżka słodko-pikantnego sosu TaoTao
- Pół łyżeczki ostrej papryki
- Pół łyżeczki majeranku
- 2 łyżki oleju z czosnkiem i bazylią (Knorr)
- Sól do smaku
Wykonanie:
Sałatka:
- Mięso kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju
- Kasze kuskus przekładamy do dużej misy i przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu
- Gotową kasze polewamy dwoma łyżkami oleju
- Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę a ciecierzycę odsączamy z zalewy
- Na kaszę kuskus układamy następujące warstwy: ciecierzycę, cebulę, paprykę, usmażone mięso, a na wierzch pokruszony ser feta
- Całość polewamy przygotowanym sosem
Sos:
- Do miseczki dodajemy: jogurt typu greckiego, trzy łyżki kefiru, łyżkę sosu słodko-pikantnego TaoTao oraz dwie łyżki oleju z czosnkiem i bazylia
- Całość mieszamy i przyprawiamy: ostrą czerwona papryka, majerankiem i solą
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz