Kasza gryczana w takiej formie skusi nawet tych co za nią nie przepadają. Oto przepis na pyszne kotleciki.
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Kotleciki:
- Dwa woreczki kaszy gryczanej prażonej
- 3 jajka
- 400 gram mięsa mielonego z piersi indyka
- 150 gram sera mozzarella Galbani
- Pół łyżki nasion chia
- Bułka tarta
- Mleko
Sos:
- 5 łyżek śmietany
- 1.5 łyżki majonezu
- Łyżeczka czosnku suszonego
- Świeży koperek
- Sól i pieprz
Wykonanie:
Kotleciki:
- Kaszę gryczaną gotujemy według zaleceń na opakowaniu, po ugotowaniu studzimy
- Do miski dodajemy ugotowaną kaszę, surowe mielone mięso, jedno jajko, pół łyżki nasion chia, sól i pieprz do smaku a następnie mieszamy
- Z gotowej masy formujemy kotleciki
- W osobnej misce rozbijamy dwa jajka, dodajemy 6 łyżek mleka i intensywnie mieszamy
- Do głębokiego talerza wysypujemy bułkę tartą
- Kotleciki obtaczamy w bułce tartej, maczamy w jajku z mlekiem i ponownie w bułce tartej
- Tak przygotowane kotleciki smażymy na oleju około 5 minut na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru
Sos:
- Do miski dodajemy pięć łyżek śmietany, półtora łyżki majonez, pokrojony koperek i łyżeczkę czosnku
- Całość mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
Kotleciki podajemy polane sosem i posypane koperkiem. Jako dodatek można podać świeże pieczywo.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz