Sezon na świeże owoce jest doskonałą okazją aby upiec ciasto ucierane z ich wykorzystaniem. Oto przepis na wersję ze śliwkami.
Czas przygotowania: 80 minut
Porcja na: 1 duży blat
Składniki:
- Kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 5 jajek
- 3,5 szklaki mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Miska owoców (u nas śliwki)
- Dwie galaretki cytrynowe
Wykonanie:
- Margarynę, cukier oraz mleko wkładamy do garnka i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru ciągle mieszajac
- Masę zostawiamy do ostygnięcia
- Żółtka i białka z jajek ubijamy w osobnych miskach na puszystą pianę
- Do wystudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka i całość miksujemy
- Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników
- Masę wylewamy na blachę wcześniej posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą
- Na wierzchu układamy owoce, w przypadku śliwek dzielmy je na dwa, drylujemy i kładziemy skórką do dołu
- Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku w 180° przez około 50 minut
- Ja dodatek można przygotować galaretkę którą polejmy wierzch ciasta
- Galaretkę przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu, wstępnie schładzamy aż zacznie gęstnieć
- Po upieczeniu ciasto studzimy, zalewamy galaretką i zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz