Wszyscy znamy przepis na tradycyjne gołąbki, które są dość czasochłonne w wykonaniu. Dzisiaj proponujemy przepis na nieco odmienione i szybsze do zrobienia, ale równie pyszne gołąbki. Smacznego!
Czas przygotowania: 90 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
- 500 gramów mięsa mielonego wieprzowego
- 1/4 główki kapusty
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 puszka pomidorów
- Przyprawy do smaku
Wykonanie:
- Kapustę drobno szatkujemy, cebule kroimy w kostkę, całość podsmażamy z dodatkiem 2 łyżek oleju, soli i pierzu przez 15 minut, następnie studzimy
- Do kapusty dodajemy: mięso mielone, jajko, dwie łyżki bułki tartej, całość doprawiamy do smaku, wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy
- Formujemy podłużne kotleciki, które układamy w naczyniu żaroodpornym
- Pomidory blendujemy na gładko, doprawiamy do smaku
- Gołąbki zalewamy sosem, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 165-170 stopni przez 60 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz