Jedną z ciekawych potraw z ziemniaka jest szałot Śląski. Pierwotnie podawany z okazji większych uroczystości, z biegiem czasu stał się posiłkiem codziennym. Powstało wiele odmian tej klasycznej sałatki jarzynowej ale my dzisiaj chcemy przedstawimy taką która idealnie pasuje do schabowego.
Czas przygotowania: 60 minut
Porcja na: 3-4 osoby
Składniki:
Szałot:
- 3 ogórki konserwowe
- 1 duży płat czerwonej papryki konserwowej
- 1 mała cebula
- 100 gram groszku zielonego
- 1 jajko
- 1 marchewka
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki majonezu
- Sól oraz pieprz
Schabowy:
- 400 gramów schabu bez kości
- 1 jajko
- Mąka oraz bułka tarta do panierowania
- Olej lub tłuszcz do smażenia
- Sól oraz pieprz
Wykonanie:
Szałot
- Ziemniaki,marchewkę oraz jajko gotujemy do miękkości a następnie kroimy w kostkę
- Ogórki oraz paprykę odsączamy z zalewy i kroimy na małe kawałki
- Cebule kroimy w kostkę, zasypujemy solą i zostawiany na około 10 minut
- Pokrojone składniki wkładamy do miski do której dosypujemy odsączony groszek
- Następnie do miski dodajemy majonez, przyprawy i całość mieszamy
Schabowy
- Schab kroimy w plastry o grubości około 1 cm i rozbijamy na płaskie kawałki tłuczkiem do mięsa
- Do roztrzepanego jaka dodajemy sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy
- Kotlety panierujemy kolejno w mące ,roztrzepanym jajku i bułce tartej
- Tak przygotowane mięso smażymy np. na rozgrzanym oleju przez około 5 minut po obu stronach
Porcję sałatki podajemy razem z kotletem schabowym.
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz