Świeżo upieczone podpłomyki spokojnie mogą rywalizować z najlepszą pizzą. Dlatego dzisiaj polecamy wersję z buraczkami, serem feta oraz rukolą. Chrupiące ziarna słonecznika oraz sos francuski wspaniale uzupełniają smaki.
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość porcji: 4 podpłomyki
Składniki:
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 220 mililitrów gorącej wody
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatki:
- 500 gramów gotowanych buraczków
- 50 gramów ziaren słonecznika
- Liście rukoli
- 150 gramów sera feta
Sos francuski:
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka musztardy dijon
- Sok z 1/2 cytryny
- 1 starty ząbek czosnku
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Składniki na ciasto mieszamy razem, wyrabiamy aż będzie elastyczne i odstawiamy na 15 minut
- Następnie ciasto dzielimy na 4-6 porcji i wałkujemy na cienkie placki
- Gotowe placki smażymy z obu stron na suchej rozgrzanej patelni przez kilka minut
- Podpłomyk po pierwszym obróceniu powinien mocno napuchnąć następnie pęcherzyki z powietrzem delikatnie przebijamy aby placek był płaski
- Wszystkie składniki na sos francuski mieszamy razem i odstawiamy na kilka minut
- Buraczki kroimy na plasterki, ser w kostkę, rukolę myjemy a słonecznik prażymy na suchej patelni
- Na upieczone podpłomyki układamy dodatki, a na końcu polewamy kilkoma łyżeczkami sosu francuskiego
- Podpłomyki najlepiej jeść zaraz po upieczeniu!
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz