Zwijane pizzerinki to doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Jest to poręczna wersja tradycyjnej pizzy!
Smacznego 🙂
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4 osoby
Składniki:
Ciasto:
- 500 gramów mąki pszennej
- 300 mililitrów ciepłej wody
- 40 gramów świeżych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy
Sos pomidorowy:
- 1 czerwona cebula
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazyli
- 0.5 łyżeczki suszonego granulowanego czosnku
- 0.5 łyżeczki cukru
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Dodatki:
- 150 gramów sera żółtego
- 100 gramów szynki lub salami
Wykonanie:
Ciasto:
- Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier oraz 60 gramów mąki (z 500 gramów), odstawiamy na 10 minut
- Do misy odważamy pozostałe składniki na ciasto oraz zaczyn, wyrabiamy przez około 10 minut i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
Sos pomidorowy:
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki na sos
- Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki sos
Formowanie:
- Z wyrośniętego ciasta formujemy 2 kule, które następnie wałkujemy na cienkie prostokątne placki
- Na ciasto nakładamy sos pomidorowy oraz dodatki, zawijamy w rulon i kroimy na około 3 centymetrowe kawałki
- Zwinięte pizzerinki pozostawiamy na 30 minut do wyrośniecie, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz