Lip 212020

Zwijane pizzerinki to doskonała przekąska na imprezę, piknik czy wycieczkę. Jest to poręczna wersja tradycyjnej pizzy!
Smacznego 🙂

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 4 osoby

Składniki:

Ciasto:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 300 mililitrów ciepłej wody
  • 40 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

Sos pomidorowy:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazyli
  • 0.5 łyżeczki suszonego granulowanego czosnku
  • 0.5 łyżeczki cukru
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia

Dodatki:

  • 150 gramów sera żółtego
  • 100 gramów szynki lub salami

Wykonanie:

Ciasto:

  • Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier oraz 60 gramów mąki (z 500 gramów), odstawiamy na 10 minut
  • Do misy odważamy pozostałe składniki na ciasto oraz zaczyn, wyrabiamy przez około 10 minut i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia

Sos pomidorowy:

  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, a po kilku minutach dodajemy pozostałe składniki na sos
  • Sos gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut, a następnie miksujemy na gładki sos

Formowanie:

  • Z wyrośniętego ciasta formujemy 2 kule, które następnie wałkujemy na cienkie prostokątne placki
  • Na ciasto nakładamy sos pomidorowy oraz dodatki, zawijamy w rulon i kroimy na około 3 centymetrowe kawałki
  • Zwinięte pizzerinki pozostawiamy na 30 minut do wyrośniecie, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 15 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 5 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar