Sty 192020

Delikatna rolada z kremem mascarpone i bananami, jest obowiązkowym punktem w menu każdego przyjęcia. Niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna, wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne. Smacznego !

Czas przygotowania: 45 minut + czas na stężenie
Ilość porcji: 1 duża blacha

Składniki:

Biszkopt kakaowy:

  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 65 gramów mąki pszennej
  • 15 gram kakao
  • 100 gramów cukru
  • 5 jajek

Krem śmietankowy z mascarpone:

  • 400 gramów śmietany 30%
  • 250 gramów serka mascarpone
  • 2 fixy do śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 banany
  • Czekolada, krem, cukier puder do dekoracji

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
  • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
  • Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
  • Masę rozprowadzamy po blaszy wyłożonej papierem i pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180, bez termoobiegu
  • Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem
  • Odklejamy papier na którym piekł się biszkopt i zwijamy roladę razem z papierem posypanym cukrem, studzimy około 30 minut

Krem:

  • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
  • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
  • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut

Składanie:

  • Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
  • Rozwinięty biszkopt smarujemy około 2/3 kremu, kładziemy na brzegu kawałki bananów i zawijamy ponownie w roladę
  • Zwiniętą roladę popsujemy cukrem pudrem, dekorujemy kremem i kawałkami czekolady
  • Gotową roladę wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar