Delikatna rolada z kremem mascarpone i bananami, jest obowiązkowym punktem w menu każdego przyjęcia. Niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna, wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne. Smacznego !
Czas przygotowania: 45 minut + czas na stężenie
Ilość porcji: 1 duża blacha
Składniki:
Biszkopt kakaowy:
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 65 gramów mąki pszennej
- 15 gram kakao
- 100 gramów cukru
- 5 jajek
Krem śmietankowy z mascarpone:
- 400 gramów śmietany 30%
- 250 gramów serka mascarpone
- 2 fixy do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 banany
- Czekolada, krem, cukier puder do dekoracji
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
- Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
- Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
- Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
- Masę rozprowadzamy po blaszy wyłożonej papierem i pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180, bez termoobiegu
- Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem
- Odklejamy papier na którym piekł się biszkopt i zwijamy roladę razem z papierem posypanym cukrem, studzimy około 30 minut
Krem:
- Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone
- Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany
- Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut
Składanie:
- Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny
- Rozwinięty biszkopt smarujemy około 2/3 kremu, kładziemy na brzegu kawałki bananów i zawijamy ponownie w roladę
- Zwiniętą roladę popsujemy cukrem pudrem, dekorujemy kremem i kawałkami czekolady
- Gotową roladę wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz