Dziś mamy dla Was przepis na tradycyjny staropolski piernik dojrzewający. Pracę z piernikiem zaczynamy około miesiąc przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu. A dopiero potem możemy zabrać się za pieczenie piernika. Smacznego!
Czas przygotowania: 3 godziny + miesiąc dojrzewania
Ilość porcji: duża blacha około 3kg piernika, 3 porcje
Składniki:
Piernik:
- 1 kg mąki pszennej
- 350 gramów cukru
- 500 g miodu
- 250 g masła
- 125 gramów mleka (125 ml)
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- 70 gramów przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
Pozostałe:
- 500 gramów powideł śliwkowych
- 500 gramów powideł wiśniowych
- 300 gramów czekolady deserowej
- 100 gramów czekolady mlecznej
- 200 gramów masła
- 50 gramów płatków migdałów do posypania
Ciasto:
- Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników
- Pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej
- W zimnym mleku rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Wlewamy ją do ostudzonej mieszanki masła miodu i cukru, całość mieszamy
- Następnie wbijamy jajka i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz przyprawę do piernika
- Gotowe ciasto ponownie miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej masy
- Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą (w folii można zrobić kilka dziurek)
- Ciasto pozostawiamy w lodówce na 4-5 tygodni
Składanie:
- Po 4-5 tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 równe części po około 800 gramów
- Każdą porcję rozwałkować na papierze do pieczenia na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm (30×30 duża blacha), podsypując mąką
- Każdą porcje pieczemy po kolei w piekarniku (środkowy poziom, bez termoobiegu) 170 st. przez 20 minut
- Upieczone blaty pozostawiamy do wystudzenia
- Platy przekładamy powidłami, odkrajany nożem wystające boki, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 dni w lodówce
Dekoracja
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 3 równe bloki
- W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, następnie smarujemy pierniki
- Na koniec posypujemy płatkami migdałów
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz