gru 232022
LoadingDodaj do ulubionych

Dziś mamy dla Was przepis na tradycyjny staropolski piernik dojrzewający. Pracę z piernikiem zaczynamy około miesiąc przed świętami, kiedy to wyrabiamy ciasto i pozostawiamy je w chłodnym miejscu. A dopiero potem możemy zabrać się za pieczenie piernika. Smacznego!

Czas przygotowania: 3 godziny + miesiąc dojrzewania
Ilość porcji: duża blacha około 3kg piernika, 3 porcje

Składniki:

Piernik:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 350 gramów cukru
  • 500 g miodu
  • 250 g masła
  • 125 gramów mleka (125 ml)
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 jajka
  • 70 gramów przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli

Pozostałe:

  • 500 gramów powideł śliwkowych
  • 500 gramów powideł wiśniowych
  • 300 gramów czekolady deserowej
  • 100 gramów czekolady mlecznej
  • 200 gramów masła
  • 50 gramów płatków migdałów do posypania

Ciasto:

  • Masło, miód i cukier umieszczamy w garnku, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników
  • Pozostawiamy do wystudzenia w temperaturze pokojowej
  • W zimnym mleku rozpuszczamy sodę oczyszczoną. Wlewamy ją do ostudzonej mieszanki masła miodu i cukru, całość mieszamy
  • Następnie wbijamy jajka i miksujemy do połączenia. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, sól oraz przyprawę do piernika
  • Gotowe ciasto ponownie miksujemy do uzyskania gęstej jednolitej masy
  • Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą (w folii można zrobić kilka dziurek)
  • Ciasto pozostawiamy w lodówce na 4-5 tygodni

Składanie:

  • Po 4-5 tygodniach wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na 3 równe części po około 800 gramów
  • Każdą porcję rozwałkować na papierze do pieczenia na duży prostokąt o grubości ok. 1 cm (30×30 duża blacha), podsypując mąką
  • Każdą porcje pieczemy po kolei w piekarniku (środkowy poziom, bez termoobiegu) 170 st. przez 20 minut
  • Upieczone blaty pozostawiamy do wystudzenia
  • Platy przekładamy powidłami, odkrajany nożem wystające boki, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na 2 dni w lodówce

Dekoracja

  • Ciasto wyjmujemy z lodówki i kroimy na 3 równe bloki
  • W garnku rozpuszczamy czekoladę razem z masłem, następnie smarujemy pierniki
  • Na koniec posypujemy płatkami migdałów

Smacznego!
#Żona

Link do oryginalnego przepisu



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar