Marchewka na słodko czyli deser palce lizać, w tę myśl doskonale wpisuje się ciasto marchewkowe. Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to jest to doskonały sposób żeby ją wykorzystać. Ciasto marchewkowe jest wilgotne, puszyste i doskonale komponuje się z słodką serkową polewą.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 1 tort o średnicy 25 cm
Składniki:
Ciasto:
- 250 gramów mąki pszennej (typ 650)
- 150 gramów oleju
- 250 gramów drobno startej marchewki (ok. 3 duże marchewki)
- 3 jajka
- 250 gramów brązowego cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- Szczypta soli
- 80 gramów orzechów włoskich
Polewa:
- 125 gramów serka śmietankowego (np. Pilos lub Philadelphia)
- 100 gramów cukru pudru
- 50 gramów masła
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wykonanie:
Ciasto:
- Mieszamy razem: mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól
- Jajka ucieramy z cukrem trzcinowym a następnie dodajemy olej oraz pozostałe suche składniki powoli mieszając
- Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach a połowę orzechów kroimy na drobne kawałki i dodajemy do przygotowanej masy
- Całość mieszamy i wylewamy na posmarowaną formę (smarujemy tylko dno, bez boków)
- Ciasto marchewkowe pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut, okresowo sprawdzając patyczkiem
Polewa:
- Wszystkie składniki mieszamy razem a następnie ubijamy mikserem
- Gotową polewę rozprowadzamy na torcie jak przestanie być gorące
- Całość dekorujemy posypując po wierzchu pozostałymi orzechami
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz