Dziś przepis na ciasto to świetnej nazwie góra lodowa. Jest to kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, polany delikatną polewą na bazie mleka w proszku i masła. Okrągłe biszkopty sprawiają wrażenie górek i dolinek, które wspaniale prezentują się na talerzu.
Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 1 kwadratowa forma o boku 24 cm
Składniki:
Biszkopt kakaowy (rzucany, bez proszku do pieczenia):
- 5 jajek
- 100 gramów mąki tortowej (typ 550)
- 2 łyżki kakao
- 40 gramów mąki ziemniaczanej
- 150 gramów cukru
Poncz kawowy:
- 1 espresso
- 2 łyżeczki cukru
Krem budyniowy:
- 600 mililitrów mleka
- 1 żółtko
- 1/2 szklanki cukru
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 200 gramów masła
Polewa:
- 150 gramów masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżka kakao
- 75 mililitrów wody
- 75 gramów cukru
Inne:
- 1-2 paczki okrągłych biszkoptów
Wykonanie:
Biszkopt:
- Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
- Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
- Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
- Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
- Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (formy niczym nie smarowałem)
- Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
- Kiedy biszkopt ostygnie, lekko przesuwamy go w formie aby się odkleił a następnie dzielimy go na 2 równe części i nasączamy ponczem
Krem budyniowy:
- Do garnka wlewamy mleko i odlewamy pół szklanki
- Mleko w garnku podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier
- Do mleka w szklance dodajemy oba budynie oraz żółtko i dobrze mieszamy
- Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować powoli dolewamy przygotowany budyń intensywnie mieszając aby nie zostały grudki
- Całość gotujemy aż powstanie gęsty budyń, który następnie studzimy
- Masło ucieramy w misce na puch i powoli łączymy z zimnym budyniem (dodajemy po 1 łyżce do masła)
- Tak przygotowaną masą smarujemy dół biszkoptu (około 2/3 masy), następnie kładziemy górny biszkopt i smarujemy go resztą masy
- Na wierzchu ciasta układamy połówki biszkoptów
Polewa:
- Masło, wodę i cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
- Całość chłodzimy i roztopione masło łączymy z mlekiem w proszku za pomocą miksera
- Polewę dzielmy na 2 cześć i do jednej dodajemy kakao
- Na biszkopty wylewamy na przemian raz jasną raz ciemną polewę
- Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę
Smacznego!
#Mąż