Gru 272019

Dziś przepis na ciasto to świetnej nazwie góra lodowa. Jest to kakaowy biszkopt przełożony kremem budyniowym, polany delikatną polewą na bazie mleka w proszku i masła. Okrągłe biszkopty sprawiają wrażenie górek i dolinek, które wspaniale prezentują się na talerzu.

Czas przygotowania: 120 minut
Ilość porcji: 1 kwadratowa forma o boku 24 cm

Składniki:

Biszkopt kakaowy (rzucany, bez proszku do pieczenia):

  • 5 jajek
  • 100 gramów mąki tortowej (typ 550)
  • 2 łyżki kakao
  • 40 gramów mąki ziemniaczanej
  • 150 gramów cukru

Poncz kawowy:

  • 1 espresso
  • 2 łyżeczki cukru

Krem budyniowy:

  • 600 mililitrów mleka
  • 1 żółtko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 200 gramów masła

Polewa:

  • 150 gramów masła
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżka kakao
  • 75 mililitrów wody
  • 75 gramów cukru

Inne:

  • 1-2 paczki okrągłych biszkoptów

Wykonanie:

Biszkopt:

  • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy
  • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach
  • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach
  • Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką
  • Masę przelewamy do formy i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (formy niczym nie smarowałem)
  • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia
  • Kiedy biszkopt ostygnie, lekko przesuwamy go w formie aby się odkleił a następnie dzielimy go na 2 równe części i nasączamy ponczem

Krem budyniowy:

  • Do garnka wlewamy mleko i odlewamy pół szklanki
  • Mleko w garnku podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier
  • Do mleka w szklance dodajemy oba budynie oraz żółtko i dobrze mieszamy
  • Kiedy mleko w garnku zacznie się gotować powoli dolewamy przygotowany budyń intensywnie mieszając aby nie zostały grudki
  • Całość gotujemy aż powstanie gęsty budyń, który następnie studzimy
  • Masło ucieramy w misce na puch i powoli łączymy z zimnym budyniem (dodajemy po 1 łyżce do masła)
  • Tak przygotowaną masą smarujemy dół biszkoptu (około 2/3 masy), następnie kładziemy górny biszkopt i smarujemy go resztą masy
  • Na wierzchu ciasta układamy połówki biszkoptów

Polewa:

  • Masło, wodę i cukier umieszczamy w garnku i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia
  • Całość chłodzimy i roztopione masło łączymy z mlekiem w proszku za pomocą miksera
  • Polewę dzielmy na 2 cześć i do jednej dodajemy kakao
  • Na biszkopty wylewamy na przemian raz jasną raz ciemną polewę
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 3 votes.
Please wait...

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Komentowane watki
1 Odpowiedzi na wątki
0 Obserwujący
 
Najbardziej oceniany komentarz
Najbardziej popularny komentarz
3 Autorzy komentarzy
#MążKrzysztofMagdalena Popularni autorzy komentarzy
najnowszy najstarszy oceniany
Magdalena
Gość
Magdalena
jak wspaniale wygląda!
Krzysztof
Gość
Krzysztof
Mmm, gdybym pracował w IT to na pewno upiekł bym to współpracownikom!