
Chleb bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Przepis ten znalazłem na kuchennej półce mojej mamy, jest on bardzo prosty a chleb smakuje najlepiej jeśli wykorzystamy mocno dojrzałe banany. Jako dodatek proponujemy orzechy włoskie ale można również wykorzystać inne bakalie.
Czas przygotowania: 90 minut
Porcja na: 1 bochenek (forma 26x12cm)
Składniki:
- 240 gramów mąki pszennej (typ 480)
- 3 dojrzałe banany
- 80 gramów masła
- 130 gramów cukru
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki obranych orzechów włoskich
Wykonanie:
- Masło roztapianym w mikrofali i dodajemy do miski z rozgniecionymi bananami (najlepiej robić to widelcem)
- Do osobnej miski dodajemy cukier oraz jajka, ubijamy na puszystą masę i przelewamy do rozgniecionych bananów
- Mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy razem a następnie dodajemy do miski z bananami powoli mieszając
- Orzechy włosie kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotowego ciasta
- Ciasto wylewamy na formę do pieczenia (smarujemy masłem tylko spód)
- Chleb pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni, bez termoobiegu (środkowy poziom)
- Pod koniec pieczenia sprawdzamy chleb wbijając patyczek, jeśli jest suchy to znaczy że chleb jest gotowy
- Przed krojeniem pozwalamy aby chleb ostygnął przez około 15 minut
Smacznego!
#Mąż