
Dziś przepis na łososia zapiekanego pomiędzy warstwą brokułów oraz ziemniaków. Aromatyczne i sycące danie na obiad lub kolację, idealnie komponuje się z kieliszkiem białego wina. Samczego!
Czas przygotowania: 1 godzina
Porcja na: 6 osoby
Składniki:
Zapiekanka:
- 400 gramów fileta z łososia
- 500 gramów ziemniaków
- 1 duży brokuł
Marynata do łososia:
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka wody
- Sól i pieprz do smaku
Sos:
- 100 gramów jogurtu naturalnego
- 150 gramów śmietany 12%
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki tartej mozzarelli
- Sól
Wykonanie:
- Wszystkie składniki na marynatę mieszamy razem
- Łososia kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki
- Ziemniaki obieramy i gotujemy 10-15 minut w solonej wodzie
- Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy przez 5 minut
- Jogurt mieszamy ze śmietanką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz dwie łyżki tartej mozzarelli
- Na dnie naczynia układamy pokrojone w plastry ziemniaki, następnie kawałki łososia i różyczki brokuła
- Zapiekankę polewamy przygotowanym sosem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 190 stopni
Smacznego!
#Żona
Dodaj komentarz