Kwi 142019

Klasyczna lasagne z mięsem mielonym, sosem beszamelowym i oczywiście serem. Oto przepis na najlepszą lasagne jaką kiedykolwiek jadłeś!

Czas przygotowania: 120 minut
Porcja na: 4 osoby, 1 naczynie 25×25 centymetrów

Składniki:

Farsz:

  • 500 gramów mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 150 gramów boczku wędzonego
  • 400 gramów pomidorów z puszki
  • 250 gramów makaronu do Lasagne
  • 50 gramów sera Grangusto
  • 2 białe cebule
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 0,5 szklanki wody
  • 4 łyżki oleju
  • 2 suszone papryczki chilli
  • 1 łyżeczka cukru
  • Tarta mozzarella do posypania

Sos beszamelowy:

  • 600 mililitrów mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki masła

Wykonanie:

Farsz:

  • Cebulkę kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, dodajemy 4 łyżki oleju i podsmażamy, po kilku minutach dodajemy boczek pokrojony w kostkę i dalej podsmażamy
  • Przesuwamy wszystko na bok garnka i partiami wkładamy mięso, obsmażamy i mieszamy wszystkie składniki
  • Wlewamy szklankę białego wina, gotujemy przez kilka minut, następnie dodajemy 0,5 szklanki wody, pomidory z puszki, 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę cukru oraz 2 całe papryczki chilli
  • Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę, doprawiamy solą i następnie bez przykrycia 15 minut
  • Po skończonym gotowaniu wyjmujemy papryczki chilli

Sos beszamelowy:

  • 4 łyżki masła rozpuszczamy w garnku, dodajemy 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy porcjami 600 mililitrów mleka
  • Masło z mlekiem podgrzewamy ciągle mieszając przez kilka minut aż zgęstnieje, na koniec doprawiamy solą

Lasagne:

  • Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni (góra-dół bez termoobiegu)
  • Spod naczynia żaroodpornego (25×25 centymetrów) smarujemy masłem, pokrywamy sosem beszamelom i układamy płaty lazanii
  • Na płatach lasagne rozprowadzamy warstwę sosu mięsnego, następnie polewamy sosem beszamelowym i posypujemy lekko serem Grangusto, te czynności powtarzamy kilkukrotnie
  • Wierz lasagne posypujemy tartą mozzarellą i pieczemy przez 45 minut

Smacznego!
#Żona



Rating: 5.0/5. From 6 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar