Kwi 162019

Aromatyczna pasta z pestek dyni i nasion słonecznika

Dziś mam dla was przepis na pyszne i bardzo zdrowe smarowidło do chleba. Zarówno pestki dyni jak i nasiona słonecznika stanowią rewelacyjne źródło witamin oraz składników odżywczych. Pastę robi się błyskawicznie, wystarczy wszystko zmiksować i gotowe.

Czas przygotowania: 15 minut + 8h moczenia pestek
Porcja na: 1 słoik pasty

Składniki:

  • 75 gramów nasion słonecznika
  • 75 gramów pestek dyni
  • Garść świeżych liści bazylii
  • Ząbek czosnku
  • 3 łyżki passaty pomidorowej
  • 6 płatów pomidora suszonego w zalewie olejowej
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka wody
  • Sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Nasiona słonecznika oraz pestki dyni zalewamy wodą i moczymy około 8 godzin, po tym czasie odcedzamy na sitku
  • Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na grudkowatą masę, doprawiamy solą i pieprzem
  • Pastę odstawiamy na 30 minut aby nabrała aromatu
  • Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem

Smacznego!
#Mąż



Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dodaj komentarz

avatar