Dziś mam dla was przepis na pyszne i bardzo zdrowe smarowidło do chleba. Zarówno pestki dyni jak i nasiona słonecznika stanowią rewelacyjne źródło witamin oraz składników odżywczych. Pastę robi się błyskawicznie, wystarczy wszystko zmiksować i gotowe.
Czas przygotowania: 15 minut + 8h moczenia pestek
Porcja na: 1 słoik pasty
Składniki:
- 75 gramów nasion słonecznika
- 75 gramów pestek dyni
- Garść świeżych liści bazylii
- Ząbek czosnku
- 3 łyżki passaty pomidorowej
- 6 płatów pomidora suszonego w zalewie olejowej
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka wody
- Sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Nasiona słonecznika oraz pestki dyni zalewamy wodą i moczymy około 8 godzin, po tym czasie odcedzamy na sitku
- Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na grudkowatą masę, doprawiamy solą i pieprzem
- Pastę odstawiamy na 30 minut aby nabrała aromatu
- Gotową pastę podajemy ze świeżym pieczywem
Smacznego!
#Mąż
Dodaj komentarz